Дюлята е изключително полезен за здравето плод

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
17:06 / 30.09.2024
1110
Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за дюлите, наричани от предците ни "златни ябълки“. Започва да се култивира в древна Гърция и Рим и е близък роднина на познатите плодове - ябълки и круши. Този плод е свещеният символ на Афродита. Дюлята се използва в народната медицина от десетилетия, но изследванията върху този плод все още са в начален етап. В момента дюлята се използва главно за лечение на храносмилателни разстройства, алергии и висока кръвна захар. Жълтият плод съдържа магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C, кафеоилхинова киселина и рутин, който е важен за здравето на сърдечно-съдовата система и качеството на кръвта.

Дюлята е богат източник на антиоксиданти. Тя съдържа и кверцетин, който e важен в борбата с възпалението и свободните радикали. Известно е, че антиоксидантите намаляват метаболитния стрес, възпалението и предпазват клетките от увреждане от свободните радикали.

Проучванията показват, че някои от антиоксидантите в дюлята, включително кверцетин и кемпферол, намаляват възпалението и предотвратяват хронични заболявания. Съдържанието на фибри в тези плодове е важно за поддържането на здрав храносмилателен тракт. Редовното хапване на този плод може да помогне за успешно преодоляване на хроничния запек. Дюлята е богата и на пектин.

Най-честите симптоми в ранна бременност са гадене и повръщане, които могат да бъдат облекчени от дюля. Проучване на 76 бременни жени установи, че 1 супена лъжица (15 ml) сироп от дюли е значително по-ефективен от 20 mg витамин B6 за намаляване на гаденето по време на бременност. 

Въпреки че тези резултати са обещаващи, все още са необходими повече изследвания. Растителните съединения в дюлята могат да помогнат за предотвратяване и лечение на стомашни язви. Сиропът от дюля помага за намаляването на симптомите на киселинен рефлукс. Дюлите рядко се консумират сурови дори, когато са узрели. Вкусът им е много кисел и горчив, а кората е жилава. Въпреки това има някои сортове, които са достатъчно меки, за да се ядат от дървото. Все пак може да искате да ги обелите преди ядене, тъй като кожата все още може да е жилава. 

Ако не можете да решите как да използвате дюли веднага след прибиране на реколтата, плодовете могат да бъдат изсушени във фурна или замразени. Поставена в запечатан плик във фризера, дюлята може да се запази замразена 12 месеца. Алергията към дюли е рядка, но е възможно да се появят реакции дори при докосване на плода.  

След като нарежете дюлята, я сложете в тенджера с вода с малко захар, задушете я до омекване на месото. В допълнение към захарта можете да опитате да добавите и други подправки като ванилия, канела, джинджифил и анасон. Може да ядете само варени дюли или да ги смесите с овесени ядки, кисело мляко или печено свинско. Някои от най-популярните рецепти за консервиране на дюли са сироп от дюли, желе, конфитюр и компоти. Конфитюрът от дюли има уникален вкус и е силно ароматен. Също така българите много обичат да приготвят греяно вино с дюли.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Напрежението в къщата на "Биг Брадър"! Последни номинации очи в о...
Мариана Попова се появи с много неподходящ тоалет и интригата се ...
Наум Шопов 7 месеца тренира да играе без ръце
Корите на ябълките са полезни? 
Не се чудете защо няма резултати във фитнеса: Правите една същест...
Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет се събраха отново 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).