Двата острова, които са само на 4,8 км един от друг, но в същото време ги делят 21 часа

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (1)
17:34 / 11.05.2024
2176
Два острова, които са на малко разстояние един от друг и ги дели само вода, но в същото време са в различни часови зони. Става въпрос за Диомидовите острови.

Диомѝдовите острови или острови на Диомид, познати също като Гвоздеви острови, са архипелаг от 2 големи скалисти острова и скалата Феруей в средата на Беринговия проток.

Намират се приблизително на 35 километра от полуостровите Чукотка (Русия) и Аляска (САЩ). Открити са от датския мореплавател на руска служба Витус Беринг на 16 август 1728 г. Разликата между двата острова е само три мили (4,8 км), което ще ви отнеме само 20 минути ходене, ако можете да ходите по вода.

Големият и Малкият Диомид са разделени не само от морски участък, но и от "Линията за смяна на датата", което води до значителна разлика в часовата зона между островите - от 21 часа или понякога 20 часа в определени точки от годината.

Това означава, че ако пътувате между тях, ще прескочите напред или назад с цял ден, въпреки че пътуването е много кратко.

Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Емблематичен участник напусна "Островът на 100-те гривни"
Скандалната Анджела Ташева напусна "Биг Брадър" преди елиминациит...
Емилия най-после призна за раздялата със съпруга си
Тази вечер изгрява зрелищно пълнолуние
Цветовете са мощен инструмент в интериорния дизайн
Аутопсията на Лиъм Пейн показа от какво е починал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).