Дъщерята на Петър Чернев продължава да пее легендарните песни на баща си

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:59 / 23.01.2024
858
"Най-хубавите ми детски спомени са от пътуванията за концертите на татко. Днес разбирам колко е бил прав да казва, че е важно да намираме общ език с всекиго", споделя наследницата на изпълнителя. 

“Заклинание" - една от най-обичаните песни на Петър Чернев, съпътства дъщеря му Яна цял живот. Винаги е звучала в съзнанието й и в щастливи дни, и в моменти на изпитание. Откакто естрадният певец си отива от този свят, песента е много лична за наследницата му Яна, която живее със семейството си в САЩ, слуша "Заклинание" често. Натъжава я, но й носи й утеха. Затова с майка й Дора избират тъкмо тази песен, когато решават да отбележат с нов вариант на негов хит 80-годишнината на Петър Чернев на 7 октомври, миналата година.

Яна, която от дете се занимава с музика, мотивирана от родителите си, държала да изпълни песента, вместо да канят друг изпълнител. В процеса на работа се появила идеята "Заклинание" да е дует с оригиналния глас на Петър Чернев. Резултатът е впечатляващ и предизвиква голям отзвук и сред младите, и сред по-възрастните, имали възможността да проследят кариерата на обичания естраден певец и да го слушат на живо на негови концерти.

Дуетът "Заклинание" е изключително въздействащ и емоционален не само, защото отново звучи гласът на Петър Чернев в съчетание с този на порасналата му дъщеря, но и заради клипа. Във видеото са включени архивни кадри от изпълнението на естрадния певец. Това е само началото на възраждането на музикалното му наследство, тъй като дъщеря му вече се е заела да вдъхне нов живот на други емблематични песни от репертоара му.

“С новия аранжимент ми се отдаде шанс да превърна мъката си в нещо ново, нещо красиво, което се надявам да се хареса и на по-младата публика, която не е толкова запозната с музиката на Петър Чернев", сподели дъщеря му неотдавна за песента "Заклинание".

Яна била едва на 9 години, когато баща й загива в автомобилна катастрофа на 9 декември, 1992 г. Загубата му била съкрушителна за цялото им семейство. Оттогава момичето има досег с баща си чрез музиката му и спомените си с него.

"Ние бяхме много близки. Въпреки че той много работеше, винаги отделяше време за мен и си имахме ритуали, които спазвахме", разказвала е Яна. Когато била малка, той й позволявал да седи на предната седалка в колата, тайно от майка й. Яна още помни колко забавно е било да ходи с баща си на пазар, а после да готвят заедно.

Петър Чернев взимал дъщеря си и на репетиции. Показвал й как се свири на барабани, както и на други инструменти. Той можел да свири на китара, на барабани, на саксофон и пан флейта, а пианото ползвал, когато пишел музика. "Понякога беше строг и настояваше да свиря на пиано, дори когато нямах желание, но музиката беше много важна част от нашия семеен живот", споделяла е Яна.

Тъкмо баща й я качва за първи път на сцена. Тогава тя била едва на 4 годинки. Изпълнила песента "Бойс, бойс" ("Момчета, момчета") на тогавашната хитова певица Сабрина. Иначе репертоарът на Яна бил доста богат, тъй като растяла с музика. Песни звучали и вкъщи, и в натоварения с музикални инструменти бус, с който пътували към поредния концерт на родителите й. "Татко казваше, че трябва винаги да слуша музика, защото това му помага да се вдъхнови и да твори", казвала е Яна. Тя е родена в София. Още от 3-годишна възраст пътува с родителите си по света. За първи път напуснала България, когато баща й пеел в група "Черен Петър" в Западна Европа. Яна и майка й обиколили с него Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария.

Спомените от това време са сред най-прекрасните за нея. Като например този как родителите й репетирали с групата цял следобед. Вечер, преди изявата на живо, майка й я слагала да си легне и излизала да пее с баща й на сцената. Яна обаче не заспивала. Чувала ги от стаята си да пеят и се преструвала, че участва в представянето им. Известно време със семейството й живеели в Австрия, където Яна свирела на пиано и пеела в хора на музикално училище. След уроците пък ходела на балет.

Когато се случили промените в България, Яна и родителите й се върнали. Петър Чернев настоял и Яна продължила образованието си в трети клас в 119-о СОУ в столичния квартал "Изток". Не изоставила музиката. Продължила да пее и свири на пиано, като ходела на уроци при Стефка Оникян. Междувременно се изявява и на тв екрана като водеща на предаването по БНТ “Децата в музиката". Баща й основал "Мега София" - сред първите частни фирми след промените, и отворил верига музикални магазини в страната, в които се предлагат музикални инструменти, плочи и аудио-касети.

Хитовият певец бил и първият, който внася компактдискове в България. Музиката и днес е неделима част от живота на дъщеря му, макар че не е основната й кариера. Яна завършва "Театрални, филмови и медийни науки" във Виенския университет. След като се дипломира, тя се мести в Ню Йорк, САЩ, където работи като репортер в прес агенция, отразяващ мюзикълите на Бродуей. По-късно се ориентира към рекламата.

След 12 години работа, днес Яна завежда отдел "Връзки с клиенти" в рекламна агенция. Въпреки ангажираността си, винаги намира време да свири на пиано. "Смятам, че ако животът ми беше протекъл по-различно и бях останала в България, вероятно щях да се занимавам с музика професионално, като артист и продуцент", смята Яна.

Тя е омъжена за американец и със съпруга й имат син - второкласник, който носи името на дядо си Петър като средно име. И той е много музикален. Харесва песните на дядо си. Също свири на пиано, освен това и танцува. Яна живее от години в САЩ, но продължава да се чувства българка и всяко лято се прибира със семейството си в родината.

Съпругът й и синът им приемат България за свой втори дом, което я прави много щастлива. За нея е важно синът й да има връзка с корените си, да знае откъде произлиза и да познава българската култура и история, както и историята на семейството си.

Яна със сигурност ще предаде на сина си и уроците, които е научила на родителите си. Сред най-ценните помни от баща си, пише Минаха години.

"Татко беше човек, който умееше да се разбира с всички. Винаги казваше, че е важно да намираме общ език с всеки. Тези негови думи ме съпътстват винаги и ми дават насока. Убедена съм, че той е бил прав. Днес вече знам, че умението да се разбираме с хора от всякакъв произход е ключ към успеха", споделя Яна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5974):
10.09.2024 12 години заедно, 4 деца, а любовта им е като по филмите
09.09.2024 Георги Тошев призна за Натали Трифонова, шефовете на bTV го спънали
07.09.2024 Бившият съпруг на Меган Маркъл, на когото тя разби сърцето, намери голямата си любов
07.09.2024 Майка на 3 деца и транссексуален напират за "Мис силикон"
07.09.2024 За отмъщение? Джей Ло се появи полугола на премиера
07.09.2024 Къци Вапцаров с доста черен хумор: Като умра...
Още новини от Любопитни новини:
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"
Представителите на тези зодии ще се радват на пълни джобове
Пръска сексапил и красота след раздялата
Вижте снимка на Натали Трифонова от първия й учебен ден
Какво беше училището по време на соца?
Днес един от най-популярните у нас американски актьори празнува р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).