Днес отбелязваме Симеоновден - не се дава нищо назаем

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:24 / 01.09.2010
771
Днес православната църква чества паметта на Преподобни Симеон Стълпник - Симеоновден. Този ден се смята за начало на църковната нова година.

В много краища на традиционно земеделска България за начало на новата година смятали Симеоновден - 1 септември, когато започват есенната оран и сеитба. Народната традиция изисква на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома". Не се готви, не се пере и простира. Гледа се кой ще дойде в къщата ако е добър, реколтата ще е плодовита. По същия начин и орачът, отивайки към нивата, смята, че ако срещне човек с "пълно", житото ще роди много зърно.

В църковния календар септември символизира Седмия ден, считано от март, който пък е първият месец от сътворението на Света, обясни отец Светослав Кючуков от Неврокопската епархия пред КРОСС.

"Така както някога Творецът, след като създал Света за шест дни, благословил Седмия ден, в който си починал от всичките си дела, той благословил седмия месец и заповядал на хората в това време да почиват от светските си дела". Самото име на месеца - септември, идва от латински и означава "седем".

През септември водите на Потопа започнали да се отдръпват и Ноевият ковчег се спрял на планината Арарат в Армения. Пак в този месец Моисей слиза от планината Синай и донася на евреите Десетте божи заповеди.

През септември е извършено и освещаването на храма в Ерусалим, построен от цар Соломон. В него след това е внесен Ковчегът на Завета. По това време на годината всички израелски колена се стичали в Ерусалим за празника, изпълнявайки заповедта "Седмия месец да Ви бъде Събота на Съботите и да смирявате душите си пред Господа".

На този ден се чества паметта на Свети Симеон Стълпник, велик християнски аскет, живял през 4-5 век. Тогава е началото на монашеството като явление в новозаветния и православен свят, разказа още Отец Светослав.
"Тогава именно започват тези хора да се отделят от другите, отиват в пустинята, далеч от всичко земно и всичко материално. Започват да живеят богоугоден живот, като се стремят да понасят несгодите чрез молитва и пост".
Свети Симеон се качва на един стълб, каменна колона, на който той прекарва на пост и молитва, без покрив над главата си. Храни се изключително оскъдно. Постепенно хората започнали да идват при него за съвети, а той ги поучавал на християнското слово. Така започва да привлича към себе си и други, които да се опитват да водят такъв отшелнически живот. Постепенно започват да се събират хора, да живеят на едно място и се оформят днешните манастири.

Източник: dir.bg


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).