
ЗАРЕЖДАНЕ...
Директорът на бургаския музей готви чорба от коприва | ||||||
| ||||||
Копривата е познато растение на всички нас, което можем да си наберем от всяка тревиста местност. Тя е диворастяща. При допир с острите й мъхести листенца, усещаме парещо чувство, за което от едно време знаем, че е много полезно за здравето. В България виреят както големи, така и малки коприви. Най-добре е да бъде избрана голяма (която достига до 1,5 м), тъй като според експертите съдържа повече полезни за организма съставки. Тя се събира през пролетта или есента. Копривата е богат източник на хранителни вещества, особено на калций, който е 5 пъти повече от този в млякото и съдържа вещества, които понижават нивата на захарта. Специалисти препоръчват честата ѝ консумация, особено за хора, които страдат от анемия. Доказани са ползите ѝ в козметиката, тонизиращият ѝ и прочистващ ефект за организма. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg