Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Димитър Недков: В общество без масонство няма демокрация
Автор: Екип Burgas24.bg 10:29 / 18.12.2009Коментари (0)2158
Посветеният в тайните на масонството Димитър Недков пристигна в Бургас миналата вечер и раздаде автографи върху петата си книга „Заплахата Дан Браун". Срещата се състоя в неформална среда в книжарница „Хеликон", където се събра публика, любопитна да узнае кои са символите и има ли заплаха пред масонството днес.

Недков е участник във възстановяването на масонските ложи в България след демократичните промени през 1989 г. Заемал длъжността Велик оратор на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България. Изследовател на историята на световното масонство и развитието на братството на Свободните зидари по българските земи. Член е на Международната академия на илюминатите в Рим.

- Г-н Недков, с какво може да е заплаха Дан Браун?
- Заплаха е, че той разкри по неправилен начин символите, защото не потърси България. Той не може да разкрие символите на масонството, без да се занимава по-сериозно с България. Категорично го твърдя. Заплахата се състои в следното - когато искаш да покажеш открито символите на масонството - обществото, което векове наред манипулира човечеството, казвам го в положителния смисъл на думата манипулация, тя не е негативна, та тогава символите или трябва да се разкрият в тяхната пълнота и яснота, за да могат хората да са наясно, или ако те не бъдат разкрити правилно, поне да не водят до неправилни последствия.

- Какво има в Земенския манастир?
- Тайната, която вади България на световната карта.

- Това разкритие Ваша заслуга ли е?
- Не, аз просто съм посветен, иначе писател човек съм си... Това е един роман, първата ми книга от такъв тип. Нещата, които се казват, имат своята логика. Описал съм реални случки от днешното масонство, които следва да бъдат анализирани. Надявам се повече хора да прочетат книгата, а ако решат, че се сблъскват с някакви небивалици, просто да си кажат - "Да, но аз чета един роман".

- Казвате, че тайната няма как така изведнъж да бъде разкрита. Кой трябва да я разкрие, какво да се случи и кога?
- Историческата наука. Но тя няма какво да разкрива, а трябва да я признае тази истина.

- Как реагират учените, някой потърсил ли Ви е?
- Не знам как реагират учените... Не съм политик, не съм общественик. Вчера обаче направо останах изумен! България решава да си закрие Института по тракология към БАН! Целият свят отваря такива институти, а България решава да закрие - ето, питайте ги политиците!

- Каква ще бъде Вашата реакция на това, ако стане факт?
- Няма да ви отговоря, ще ви попитам - вие какво мислите за Америка? Смятате ли я за по-особен световен проект, който е доказал, че е успял? Да, така е, светът - това е Америка! Америка е реален масонски проект, Европейският съюз е масонски проект. Масонството е световен проект, то е универсална световна доктрина. Знаете ли кое е първото нещо, което са направили американските масони? Ложата се е казвала клуб „Приятели на книгата". Първото нещо, което са създали и всички масони са дали пари за него - построяването на своите публични библиотеки. Знаете ли какво следва после? Университетите. След това знаете ли какво правят? Привличат всички професори от европейските университети. Затова Америка е станала могъща! Масонството се занимава с такива неща.

- Значи науката е вид масонска ложа, нещо такова...
- Знаете ли, че ми дадохте интересна идея и даже ще ви цитирам по-нататък. Наистина науката е масонска ложа, а основният принцип на масонската ложа е да събира разпръснатото.

- Дайте доказателства за това, че масонството е тръгнало от богомилството.
- О, с това нещо са се занимавали цели световни институти и аз изведнъж да формулирам вместо тях доказателство... Тепърва ще ги има, но е много сложно. Ако искате да издавате отделен вестник по тая тема, всеки ден да издавате по 32 страници, аз ще ви осигуря парите и ще ви разказвам...

- След като светът е полудял около 2012 г. и задаващия се апокалипсис, Вие казвате обратното - тогава идва щастието и започва всичко най-приказно...
- Не, не знам дали ще е приказно. Определено смятам, че всичките катаклизми, до които ни е довела като мислене епохата на промишлеността и технологиите, докараха хората до най-сериозното психологическо състояние, в което се намира сега цялото човечество. Това масонството го отчита и затова си влиза в ролята. Ние стигнахме дотам да очакваме само нещастия, да очакваме само трагедии, само драми, такива неща... Защо да не повярваме, че може да се случи нещо по-хубаво? Представяте ли си - събуждате се сутрин и въпреки че ви е тежък животът, знам, на никого не е лек, въпреки това да имате някакъв оптимизъм, който не ви го е дала държавата, политиците, църквата. Да сте си намерили вашия личен, собствен оптимизъм! Затова основната теория при Дан Браун е точно тази - човек е Бог! Всеки да е повярвал в себе си, че е Бог.

- Бил сте на 26 г., когато сте чул думата „масон" и по някакъв начин тя Ви е оказала силно въздействие, че и до днес...
- Продължавам да търся обяснение какво точно се крие зад това нещо. Какво значи „свободни зидари"? Тогава започнах с много мъдри хора и едва сега, преди няколко години, започнах да разбирам за какво става дума. Ежедневно работя по 10 часа с материята, много сериозно се занимавам с историята на българското масонство и съм горд, че успях да върна в историята основателя на съвременното българско масонство Иван Ведър.

- Студент по какво бяхте, когато Ви запали идеята на масонството?
- По журналистика и литература в Петербургския университет. Учил съм много неща и вече не помня, това няма значение... Първо съм плавал по корабите. Аз съм от Русе, корабния техникум съм завършил, ние там обикновено смятаме Бургас за по-приятелски град... Докато си гледах по едно време звездите, тогава се занимавах с астрономия, също си задавах разни въпроси и тогава реших. Моят научен ръководител пишеше книга за история на книгоиздаването в Русия, което е от изключително важно значение за световната история. Той ми каза - ще ми помогнеш ли и ми даде документи, които ги няма в библиотеките. Тогава разбрах скритите познания, смисъла на понятието „свободен зидар". Като го чуеш, обикновено си мислиш за кирки, лопати, теслата и на обекта.. Какви кирки, какви пет лева!... И така потъваш в познанието. В изучаването и практикуването на масонството няма никакво насилие.

- Вярвате ли, че масоните са свързани с династията на Меровингите?
- Това е по легендите за Светия Граал. Аз не вярвам, аз знам. Толкова хора ме карат постоянно да вярвам, че оттогава колкото пъти съм се подлъгал да повярвам за нещо, се оказва, че съм се заблуждавал. Масонството ме научи на едно нещо - да знам! Сам да си търся отговорите. Те са в книгите.

- Дан Браун е поставил важния въпрос на столетието - разривът между поколенията. Вие имате ли идея как той да бъде потушен?
- Родители и деца първо да започнат да си говорят. Защото сега не си говорят. И все по-трудно става.

- Вие имате ли деца?
- Имам, да, големи. Колкото по-големи, толкова по-големи и проблемите с тях.

- Защо сте казал, че масонството има значение за демократичните ни промени?
- Няма ли масонство в едно общество, няма демокрация, това е исторически доказано. Аз съм участвал в процесите на възраждането заедно с много хора, стремили сме се да извадим от историята и да видим какво е било масонството до края на войната. Третата българска държава е построена от масони. Ние си мислим как някой трябва да ни промени - руснаци, американци, царя, Бойко Борисов, сега масоните... Все да чакаме да се променяме. Ние имаме задача - да наблюдаваме какво се случва по света, да задаваме реални въпроси, да искаме реални отговори. И да почнем сами да се променяме.

- Според календара на маите съществуват три варианта, в които ще се проявят катаклизмите през 2012 г., дайте вашите три варианта за щастлив изход.
- Не че ги нямам, но не мога да ги дам. Такива неща се обясняват постепенно. Все пак 180 г. Розенкройц са обещавали такива неща, върху които е построен 20 век. Иначе настъпват лоши последствия, паники, страхове. Оттам се раждат проблемите, от искането на хората изведнъж да научат всичко. Ето, сложили една кула Вавилонска и тръгнали изведнъж да се приближат до твореца... Ами те оттам идват проблемите...

- Добре, ние постепенно откъде да тръгнем тогава?
- От вярата в себе си.

Източник: factor-bs.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Български тенис
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: