Дали всички домакини знаят това?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:03 / 11.07.2024
1314
Бърз начин да почистите дома си е да минете повърхностите с влажна кърпа, но това не винаги е безопасно за всички материали. Водата може да повреди определени повърхности и понякога е по-добре да използвате специални продукти за почистването им. 

Какво не трябва да се мие с вода, за да не се развали?

Изделия от кадифе и мъхести тъкани

Кадифе или мъхести тъкани като велур не са подходящи за почистване с вода. Вместо това използвайте специализирани продукти за мъх и четка, за да поддържате външния им вид.

Паркет и ламинат

Въпреки че подовете от твърда дървесина и ламинат са водоустойчиви, продължителното излагане на влага може да повреди дървото. Препоръчително е да използвате почистващи разтвори, препоръчани от производителите и мека микрофибърна кърпа за почистване.

Музикални инструменти

Дървените музикални инструменти, дори лакираните, са чувствителни към влага. За почистване трябва да използвате специализирани продукти, предназначени за този тип повърхност.

Сребро

Почистването на потъмняло сребро с вода може да увеличи увреждането му. Препоръчително е да използвате лак или дори кетчуп, за да върнете блясъка.

Коприна

Копринените тъкани изискват внимателно боравене. Най-добре е да ги почистите от професионалисти, за да избегнете обезцветяване и повреда.

Кожени изделия

Кожените продукти не трябва да влизат в контакт с вода. Използвайте специализирани почистващи продукти, за да избегнете ивици и пукнатини по материала.

Изделия от месинг

Защитното покритие на месинговите продукти може да се повреди при излагане на вода. По-добре е да ги почиствате с продукти, предназначени за месинг.

Електрически устройства

Всички електрически уреди трябва да се почистват със специални кърпички, предназначени за тази цел, за да се избегне повреда от влага.

Лампи и контакти

Водата в лампите или контактите може да причини късо съединение. По-добре е да избягвате контакта им с влага по време на почистване.

Мрамор, мазилка и тухла

Тези материали са чувствителни към вода и могат да загубят своята структура и цвят. Най-добре е да ги почиствате със суха кърпа или прахосмукачка, пише actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кога се слага киселото зеле?
Трите растения в саксия, които ще повлияят на добрата климатизаци...
Температурните амплитуди с помощта на климатик – време е за настр...
Защо не бива да спим по корем
Галена се завърна
Джо Лин Търнър и Мария Илиева представиха своя дует


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).