Църквата почита Света Варвара

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:28 / 04.12.2010
815
Православната църква почита днес Света великомъченица Варвара. Тя е родена в края на 3 век, в Илиопол (Мала Азия), в семейство на богат аристократ на име - Диоскор. Баща й бил по произход и вяра - езичник. След смъртта на майка й, Диоскор се заел с отглеждането на едничката си дъщеря. Варвара пораснала и се прославила с красотата си сред другите девойки, нямало друга толкова красива колкото нея. За да е далеч от очите на обикновенните хора, които според ревнивия й баща, били недостойни да гледат изключително красивата му дъщеря, Диоскор издигнал висока кула и затворил в нея Варвара.

Там тя израснала заедно с възпитателки и прислужнички. Прекарвала времето си в размишления за Бога, за външния свят от който виждала съвсем малка частица през прозореца си и за сътворителя на всичко, което я заобикаляло. Опитвала се да намери отговори на въпросите, които не й давали мира от жените с които живеела, но отговорите, които получила от тях, не я задоволявали.

Така минали години, дошло време за Варвара да се омъжи. Започнали знатни момци да идват при баща й и да искат ръката й, но Варвара не искала и да чуе за женитба и все отказвала да се омъжи, дори заплашила баща си, че ще се самоубие, ако не престане да и говори за женитба. Диоскор решил, че е по - добре тя сама да реши един ден. Затова й разрешил да излиза, за да си намери жених.

Когато започнала да излиза, Варвара се запознава с християнки, които и разказали всичко за Иисус Христос, за Единия Създател. Тя била толкова щастлива, че най - накрая е намерила отговори на въпросите си, и затова решила да приеме светото кръщение.

Когато бащата й научил, че дъщеря му е станала християнка, той се отрекъл от нея и наредил да бъде зверски измъчвана и бичувана. Когато Варвара не се отказала от вярата си, баща й поискал и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. Сам, Диоскор обезглавил дъщеря си. Варвара починала в 305 година.

Поверието гласи, че Божието наказание настигнало Диоскор и управителя на града - били поразени от мълния. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

От днес започват три последователни празника за които народа има поговорка, която гласи : " Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава!". В много райони на страната на днешния ден се замесва хляб, който се пече на утрешния ден, а се яде на Никулден.

На някои места пък се приготвя вариво от жито, царевица и мед, което се раздава по съседите освен за здраве, а и за да се прогони баба Шарка. Месят се и "къпани" питки, които се намазват с мед и се раздават с думите:" Да дава Господ живот и здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!". На тези, които постят, се разрешава риба.

В други райони днешния ден се наричал Женска Коледа, тъй като девойките обикаляли домовете и пеели песни за здраве. По седянките се извършвали гадания, кой момък за коя девойка ще се ожени.

Света Варвара се смята за покровителка на домашните птици и за пазителка на децата от болести и най - вече от дребна шарка.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).