
ЗАРЕЖДАНЕ...
Цъфти българската Роза Дамасцена – можете да си направите домашно сладко | ||||||
| ||||||
Организират се турове, с които можем сами да се докоснем до магията, влизайки в розовите градини край Стрелча. Еднодневният тур представя един традиционен за тези краища на България поминък – отглеждането на маслодайната Роза Дамасцена и превръщането й в уханно розово масло. Ще можете да наберете розов цвят, а после да посетите Старата розоварна – втората най-стара действаща дестилерия в България. С помощта на местните жени, от събрания розов цвят на място ще си направите уханно сладко от рози, подходящо за сладкиши и полезно при констипация. Ето и една рецепта! Необходими продукти – захар - 1 кг – рози - 80 бр. цветове – вода - 1 л. – винена киселина - 1 ч.л. Начин на приготвяне Почистваме цветовете на розите от чашките. Отрязваме бялата част на листенцата и измиваме в студена вода, за да се отстранят тичинките. Смесваме захарта и водата и сваряваме на котлона, докато захарта се разтвори. Прибавяме листенцата на розите и варим, докато се сгъсти. Тогава се прибавя киселината и тя променя цвета на сладкото от тъмно зелен на розов. Варенето продължава още 2-3 минути. След като сладкото изстине, го насипваме в буркани. Добър съвет от gotvach.bg – При запек и за разхлабване се приема по 1 с. л. сладко от рози 20 минути преди хранене. |
тел.: 0886 49 49 24
novini@burgas24.bg