Чесънът понижавал риска от рак на белите дробове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:17 / 10.08.2013
686
Два пъти седмично ядене на чесън намалява риска от рак на белите дробове почти наполовина - 44%, доказаха китайски специалисти, цитирани от "Дейли мейл".

Чесънът помага и на пушачи - при тях рискът намалява с 30%.

При поставяне на диагноза рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е бил диагностициран с това заболяване.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин,се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Дъщерята на Боби Михайлов и Мария Петрова - голяма красавица
Поп фолк звездата Снежина: Пяла съм на убиеца на мъжа ми
Някои от най-трудните думи за писане в българския език
На днешната дата е родена една от най-бляскавите ни звезди
Декември идва доста бурно за някои зодии
Празник е! Традиции и обичаи, които да спазим днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).