Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:09 / 11.12.2019
989
Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро, а "виновник“ за това ще бъдат климатичните промени, предава BBC.

Цветът на ябълката идва от нивата на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни от Нова Зеландия, обясни, че наборът от ензими работи за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини.

Нивата на тези ензими контролират транскрипционния фактор - протеин, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората на ябълката.

За да се получи ярко червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се получи червен цвят на ябълките, установяват фермерите.

На пазара обаче често се използват добавки, които придават на ябълките изкуствен цвят

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Рецепта за уникална салата с леща
Защо консервираната тиква е по-добрият избор за печива
Двама български автори са сред най-значимите за XXI век
Броим 5000 лв. за резервация за Нова година, българин отсече: По-...
Най-честите грешки, които правим, когато почистваме телефона
Започнете да давате приоритет на съня си сега, важно е за мозъка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).