Бургазлия улови рядък вид отровна риба

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
15:50 / 14.07.2010
2703
Бургазлия улови рядък вид риба. Той не посмя да опита улова си и го предостави на журналисти, който потърсиха за експертно мнение ихтиолога доцент доктор Апостол Апостолов. Специалистът обясни, че рибата е от семейство Звездобройци - Ураноскопиде и е отровна. Може да се консумира, но след добро почистване на вредните шипове.

Уловеният екземпляр е около 20 сантиметра, има малки зъби, а на главата в областта зад очите е разположен електрически орган, който произвежда ток до 50 волта. Зад гръдната перка се намира дълъг, остър и отровен шип, свързан с отровна жлеза. В района на Средиземно море има смъртни случаи от убождане с този шип.

Представителите на това семейство обитават тропическите и умерените географски ширини във всички морета и океани от крайбрежната част до големите дълбочини. По нашето крайбрежие тази риба може да се срещне на дълбочина до 70 метра, а през топлите летни месеци се изкачва до 20 метра. Тя е рядък вид в Черно море.

Източник: БТА

Виж коментарите (4)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).