Бургаски исторически музей представя истинския брой на членовете на фамилия Лермонтови

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:13 / 07.02.2011
625
Бургаският исторически музей ще представи в изложбата в Парламента освен историите на опълченците участвали в Освобождаването на града, но и документи показващи истинския брой на голямата дворянска фамилия Лермонтови.

Директорът на РИМ Бургас Цоня Дражева каза, че един от потомците на тази фамилия, която е с близо 400г история, е поетът Михаил Лермонтов. Тя разказа, че всъщност неговия братовчет и бащата на освободителя на Бургас, е участник в Руско- турската освободителна война през 1828-29г. Той освобождава Бургас, Несебър, Созопол заедно с другите си двама братя. "След това второто поколение - Александър Михайлович Лермонтов заедно с двамата си братя, племеници и дъщеря си, и още двама роднини участват в Руско-турската освободителна война, дори дъщеря му на 18г като доброволка постъпва в лазарета на 4-ти армейски корпус командван от ген. Скобелев. Изключително героично е цялото присъствие на тази фамилия. При това тази фамилия не се отказва от България. Синът на този освободител на Бургас и достоен човек - полковник е получил званието генерал за освобождението на Бургас и района. Той по-късно е руски посланик в България - в края на 90-те г на 19 век, а неговите наследници продължават да се интересуват от Бургас. Създадената фондация "Лермонтово наследство" присъства в града със свой клон", допълни Дражева. По думите й бащата на един от наследниците на фамилията е дълги години е бил консултант на бразилското правителство по въпросите на енергетиката и металургията. "Всъщност това са едни много уважавани хора по света, но те продължават да се интересуват от всичко, което се случва тук и се поддържат контакти макар и не много редовни", допълни още тя.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).