Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бургаски гинеколог съхранява над 4 000 пощенски картички
Автор: Екип Burgas24.bg 11:21 / 14.08.2009Коментари (0)4778
©
Д-р Анастас Стоянов е акушер-гинеколог в Транспортна болница-Бургас, но е познат и като най-големият колекционер на пощенски картички в Бургаско. Има над 4000 картички. Определя ги като огромно и неизчерпаемо наследство от миналото. Д-р Стоянов разказа за БТА, че най-старата картичка в колекцията му е печатана в Германия през 1886 година. На друга отпреди сто години пише: "Бай Петко, днесь ти получих картичката и ти благодаря. Аз съм добре, децата са здрави. Ивань продължава училището. Тук е много топло, все едно, че и ние сме на курорть." Този текст, изписан с калиграфски заврънкулки върху пощенска картичка, преди сто години е изпълнила ролята на SMS. Кой е Петко - историята не казва. Има адрес, две клейма с дати и номера на пощаджията, който е пренесъл ценното съобщение.

Д-р Стоянов каза, че количеството на пощенските картички не е най-важното - ценността им се определя от качеството, дали са запазени, къде са пътували, от годините, уникалността, събитието или хората, с които са свързани... "Всяка е свързана с история, всяка ми е скъпа. Има картички, които говорят повече и от учебниците", каза за БТА колекционерът. Той обясни, че рядко обръща внимание на написаното. Освен, ако не е нещо важно и свързано с установяването на факт около историята на самата картичка, уточни д-р Анастас Стоянов.

Хобито му има предистория - майка му била запален колекционер на най-различни предмети - кибрити, календарчета, снимки, монети, пощенски пликове. Интересът му към историята с годините се задълбочава и постепенно осъзнава, че пожълтелите снимки и детайлите в тях го привличат. Снимките му са от края на 19 и началото на 20 век. На тях са представени изгледи от градове, от техни забележителни сгради, мостове, паркове, пазари и улици с някогашната атмосфера. В нея автомобилите са рядкост, а хората се разхождат с видимо удоволствие. За колекцията си д-р Стоянов пояснява, че част е наследил от дядовците и прадядовците си. Събирам ги от специални места - клубове, в които се срещаме колекционери. Други събирам от приятели, познати, уточни колекционерът. Д-р Стоянов притежава и над 300 картички от Бургас. Между тях са старите постройки на Нефтокомбината, парната мелница, пристанището, митницата, казармите, бургаския панаир, замръзване на морето.

Колекцията притежава и интересни експонати от топлите морски бани, документирани са красиви сгради и ансамбли от старата част на града. Не липсва и истинската морска тематика - залези, изгреви край морето, лодки, вълнолома, фара, плажа, избиране на "Мис Бургас". С голяма гордост колекционерът посочва картичка, която показва как е изглеждала преди 50 години улицата, на която в момента живее. Богата е и сбирката му за Поморие. В нея са събрани изгледи от солниците и цялостното солодобиване, Яворовите скали, калните бани.

В сбирката на д-р Стоянов има картички и от чужбина - Куба преди 70 години, Венеция, Ню Йорк, Москва, Швейцария, Франция, Италия, Полша. Като важни в колекцията си определя, картичките, които проследяват двете Световни войни. На някои от тях поздравителният текст е написан отпред, а отзад е изписано само името на получателя. На тях са писани не само вълнуващи текстове от типа "Чакам те с буйна страст", а и съвсем обикновени неща. Подредени грижливо в албумите на колекционера са и картички с романтични сюжети с влюбени двойки и красиви момичета.
В ръцете му попада съвсем случайно и картичка, която е била изпратена през 1914 година, а от съдържанието на текста се разбира, че подателят и получателят не се познават: "Пиша настоящата на сполуки. Ако сте госпожица, желая запознанство, ако сте господин - да отидем, да се почерпимь по единь конякь." Добрата стара картичка вече не става за нищо друго, освен за експонат в колекция, разказва още д-р Стоянов. Какво по-лесно в днешно време от това да пуснеш SМS с поздрав "Честита Баба Марта!", още повече, че можеш да вкараш 30-40 души в група и с едно натискане на бутона да изпратиш поздрав на всички. Всъщност, картичките са огромно и неизчерпаемо наследство от миналото, казва в заключение колекционерът. Той разкрива голямата си мечта - трите му деца да наследят не само колекциите му, но и страстта към събирачеството.

Източник: Dir.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: