Бургаски гинеколог съхранява над 4 000 пощенски картички

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:21 / 14.08.2009
4772
Д-р Анастас Стоянов е акушер-гинеколог в Транспортна болница-Бургас, но е познат и като най-големият колекционер на пощенски картички в Бургаско. Има над 4000 картички. Определя ги като огромно и неизчерпаемо наследство от миналото. Д-р Стоянов разказа за БТА, че най-старата картичка в колекцията му е печатана в Германия през 1886 година. На друга отпреди сто години пише: "Бай Петко, днесь ти получих картичката и ти благодаря. Аз съм добре, децата са здрави. Ивань продължава училището. Тук е много топло, все едно, че и ние сме на курорть." Този текст, изписан с калиграфски заврънкулки върху пощенска картичка, преди сто години е изпълнила ролята на SMS. Кой е Петко - историята не казва. Има адрес, две клейма с дати и номера на пощаджията, който е пренесъл ценното съобщение.

Д-р Стоянов каза, че количеството на пощенските картички не е най-важното - ценността им се определя от качеството, дали са запазени, къде са пътували, от годините, уникалността, събитието или хората, с които са свързани... "Всяка е свързана с история, всяка ми е скъпа. Има картички, които говорят повече и от учебниците", каза за БТА колекционерът. Той обясни, че рядко обръща внимание на написаното. Освен, ако не е нещо важно и свързано с установяването на факт около историята на самата картичка, уточни д-р Анастас Стоянов.

Хобито му има предистория - майка му била запален колекционер на най-различни предмети - кибрити, календарчета, снимки, монети, пощенски пликове. Интересът му към историята с годините се задълбочава и постепенно осъзнава, че пожълтелите снимки и детайлите в тях го привличат. Снимките му са от края на 19 и началото на 20 век. На тях са представени изгледи от градове, от техни забележителни сгради, мостове, паркове, пазари и улици с някогашната атмосфера. В нея автомобилите са рядкост, а хората се разхождат с видимо удоволствие. За колекцията си д-р Стоянов пояснява, че част е наследил от дядовците и прадядовците си. Събирам ги от специални места - клубове, в които се срещаме колекционери. Други събирам от приятели, познати, уточни колекционерът. Д-р Стоянов притежава и над 300 картички от Бургас. Между тях са старите постройки на Нефтокомбината, парната мелница, пристанището, митницата, казармите, бургаския панаир, замръзване на морето.

Колекцията притежава и интересни експонати от топлите морски бани, документирани са красиви сгради и ансамбли от старата част на града. Не липсва и истинската морска тематика - залези, изгреви край морето, лодки, вълнолома, фара, плажа, избиране на "Мис Бургас". С голяма гордост колекционерът посочва картичка, която показва как е изглеждала преди 50 години улицата, на която в момента живее. Богата е и сбирката му за Поморие. В нея са събрани изгледи от солниците и цялостното солодобиване, Яворовите скали, калните бани.

В сбирката на д-р Стоянов има картички и от чужбина - Куба преди 70 години, Венеция, Ню Йорк, Москва, Швейцария, Франция, Италия, Полша. Като важни в колекцията си определя, картичките, които проследяват двете Световни войни. На някои от тях поздравителният текст е написан отпред, а отзад е изписано само името на получателя. На тях са писани не само вълнуващи текстове от типа "Чакам те с буйна страст", а и съвсем обикновени неща. Подредени грижливо в албумите на колекционера са и картички с романтични сюжети с влюбени двойки и красиви момичета.
В ръцете му попада съвсем случайно и картичка, която е била изпратена през 1914 година, а от съдържанието на текста се разбира, че подателят и получателят не се познават: "Пиша настоящата на сполуки. Ако сте госпожица, желая запознанство, ако сте господин - да отидем, да се почерпимь по единь конякь." Добрата стара картичка вече не става за нищо друго, освен за експонат в колекция, разказва още д-р Стоянов. Какво по-лесно в днешно време от това да пуснеш SМS с поздрав "Честита Баба Марта!", още повече, че можеш да вкараш 30-40 души в група и с едно натискане на бутона да изпратиш поздрав на всички. Всъщност, картичките са огромно и неизчерпаемо наследство от миналото, казва в заключение колекционерът. Той разкрива голямата си мечта - трите му деца да наследят не само колекциите му, но и страстта към събирачеството.

Източник: Dir.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).