Бургас посреща три чудотворни икони на Св. Богородица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:47 / 07.09.2009
1089
Трите чудотворни икони с образа на Св. Богородица от манастири в Киев /Украйна/ ще гостуват в Бургас на 9, 10 и 11 септември /сряда-петък/. Те ще бъдат посрещнати в 15.00 часа на 9 септември в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий", където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 спетември. По време на престоя им гражданите и гостите на града ще могат да отправят към тях своите молитви.

Това са иконите Ефеската /Корсунска/ „Св. Богородица", Богородица „Услишителница" и Тихвинската „Св. Богородица". Те ще бъдат придружавани от 8 монаси начело с игумена на манастира в Киев Архимандрид Дамян. Заедно с трите икони пристигат и светите мощи на Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалена, Св. великомъченица Христина и др. духовни закрилници пред Бога.

Преди да пристигнат чудотворните икони в Бургас те ще бъдат изложени в поморийския храм „Преображение Господне" и храма „Св. Успение Богородично" в Несебър. След престоя си в храм „Св. Св. Кирил и Методий" светите изображения ще посетят и Силистра.

Ефеската Богородица изобразява Умиление - прегръдката между Богородица и Исус. Тя е пренесена от Гърция през 1162 г., когато полската княгиня Ефросина измолва от гръцкия император и патриарха иконата на Богородица от Ефес и я поставя в построения от нея храм на Всемилостивото Спасение в Полша. През 1239 г. княз Александър Невски се оженил в гр. Торопец за дъщерята на полския княз Брячислав, която пренесла иконата от Полша в Торопецката църква.

Иконата на Тихвинската Богородица, според преданието е дело на евангелиста Лука. При превземането на Константинопол от турците иконата изчезва и се появява по-късно над водата до Тихвин, където бил издигнат манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година.

Третата икона на Богородица „Услишителница" е наречена така защото чува молитвите на хората и е прерисувана от стенопис в Зографския манастир.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).