Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бульоните на кубчета – далеч не са по-голям враг от протеините в големи буркани
Автор: Десислава Томева 16:01 / 26.10.2024Коментари (1)325
© Blagoevgrad24.bg
В последните години здравословното хранене придобива все по-голяма популярност, а заедно с него нарастват и предразсъдъците към определени хранителни продукти. Един от големите "врагове“ на модерните тенденции в кулинарията са готовите кубчета бульон, които в миналото бяха основен помощник в кухнята. Телешко, пилешко или зеленчуково — почти всяка домакиня добавяше по едно кубче за богат вкус и сол. Днес обаче те са отричани заради високото съдържание на сол, консерванти и добавки като мононатриев глутамат (MSG). Но наистина ли са толкова вредни?

Готовите бульони обикновено съдържат:

Мононатриев глутамат (MSG) – подобрител на вкуса, който усилва "умами“ вкуса (същият вкус, който срещаме в месото, гъбите и сирената).

Сол – основна съставка в кубчетата бульон, която добавя интензивност и балансира вкусовете.

Консерванти и оцветители – те удължават срока на годност и придават апетитен цвят на бульона.

Кубчетата бульон са критикувани най-вече заради високото съдържание на сол и MSG, които при редовна консумация в големи количества могат да увеличат риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми. Важно е обаче да се отбележи, че мненията относно MSG са противоречиви – някои изследвания твърдят, че той е безопасен за повечето хора, докато други го свързват с редица нежелани ефекти като главоболие и подуване на стомаха.

Модерни алтернативи: По-здравословни ли са?

В ерата на здравословното хранене много хора се обръщат към естествени продукти и заместители на традиционните храни. Въпросът е: толкова ли са чисти и безопасни за нашето тяло? Нека разгледаме няколко от популярните алтернативи:

Бадемово мляко – рекламирано като здравословна алтернатива на кравето мляко, особено за хора с непоносимост към лактоза. Но много търговски марки добавят стабилизатори, захари и ароматизатори, за да подобрят вкуса и текстурата. Освен това бадемовото мляко съдържа много по-малко протеини и калций в сравнение с животинското мляко, освен ако не е обогатено.

Овесено мляко – друга популярна алтернатива, но също така често съдържа добавени захари и масла, за да се постигне приятен вкус. Въпреки че е по-богато на фибри, някои търговски версии могат да бъдат с високо съдържание на калории и захар.

Протеинови прахове – макар и предпочитани от много спортисти и ентусиасти на здравословния начин на живот, тези добавки често съдържат изкуствени подсладители, оцветители и сгъстители. Дори натуралните протеинови прахове понякога съдържат добавени консерванти за по-дълъг срок на годност.

Нека погледнем обективно на нещата. Да, готовите кубчета бульон съдържат добавки като MSG и сол, които при прекомерна употреба могат да бъдат вредни за здравето. Но същото важи и за някои от модерните алтернативи, които често са рекламирани като "чисти“ продукти, но всъщност съдържат добавени захари, стабилизатори и изкуствени аромати.

Тайната на здравословното хранене не се крие само в избягването на готовите продукти, а по-скоро в умереността и информирания избор. Използването на кубче бульон от време на време няма да навреди на здравето ви, ако в същото време поддържате балансирана диета. Същото важи и за алтернативните продукти — важно е да се четат етикетите и да се избира най-чистият и естествен продукт, когато е възможно.

Домашни алтернативи на готовите кубчета бульон

За тези, които искат да избегнат готовите бульони, но не искат да се лишават от богатия вкус, има лесни домашни алтернативи:

Домашен бульон – можете да сварите месо или зеленчуци и да замразите бульона на кубчета. Така ще имате чист и натурален бульон под ръка.

Сушени подправки – вместо кубче бульон, използвайте микс от сушени подправки като мащерка, риган, чесън и малко сол за допълнителен вкус.

Мисо паста – богата на умами вкус и по-здравословна алтернатива на готовите бульони, която съдържа ферментирала соя и пробиотици.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.10.2024 г.
0
 
 
Има достатъчно бульонът без глутамат.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: