Български народни танци превзеха амфитеатъра в Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:33 / 03.08.2009
938
Любителите на красивите български народни песни и танци имаха възможността да се насладят на майсторските изпълнения на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа" вчера. Събитието, което се състоя в амфитеатъра в Несебър, е част от богатата културна августовска програма на общината. От първото до последното изпълнение публиката аплодираше ентусиазирано артистите, които за около час пренесоха присъстващите в атмосферата на българския песенен, танцов и словен фолклор.

Ансамбъл „Странджа"-Бургас, чийто главен художествен ръководител е Марио Егов, има хиляди участия у нас и в чужбина. Печелил е множество призове, сред които наградата „Нестинарка" през 2008 година на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в гр. Бургас. Отличието е за цялостна дейност и принос в запазване на българските традиции. Ансамбълът е носител и на „Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2005 година.

Целта на професинален фолклорен ансамбъл „Странджа" е да издирва, съхранява, обработва и да популяризира фолклора от Югоизточна България. Съставен е от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, хорови, солови и оркестрови произведения, като присъстват танци и песни от всички етнографски области, разкриващи огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народн


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).