Българите търсят пилешки крилца за бирата през лятото

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:14 / 16.05.2012
909
В България има огромно търсене на пилешки крилца, които са идеално мезе за бирата. Това се усеща най-много през лятото, когато туристите от близко и далеч дойдат по нашите курорти. Големият внос на птичи продукти у нас се запазва, защото се търсят неща, които ние не можем да произведем в достатъчно количество - крилца, черен дроб, воденички и шийки. Това каза вчера зам.-председателят на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков. Данните на националната статистика показват, че през миналата година у нас са внесени 52 000 тона замразени разфасовки и карантии, годни за консумация от петли и кокошки, още 20 000 тона са дошли у нас охладени, а към това количество трябва да се прибавят още 11 000 тона пуешки и патешки карантии, които са особено популярни сред пенсионерите.

От началото на 2012 г. са внесени над 12 000 тона подобни птичи продукти. Не е тайна, че това не са най-добрите части от птиците. Крилцата и шийките са мазни и със съмнителна полза за консуматорите, но цените им са доста ниски и това е една от причините да бъдат хит.

Същото важи и за воденичките и черния дроб, които водят списъка с аламинутите на заведенията.

В същото време родните птицевъди успяват да изнасят продукцията си предимно за страните от Близкия изток, макар достигнатата цена там да не е най-добрата, каза още д-р Белоречков.

На Стария континент има свръхпроизводство на пилешко, затова Европейската комисия е определила това да бъде един от продуктите, чийто износ в трети страни се подпомага. За всеки 100 кг, които са експортирани в трети страни, износителят получава по 32,5 евро от общността.

Бюджетът на тази схема е определен за целия Евросъюз, а всички получатели са равнопоставени, а от подпомагането може да се възползва всяко физическо или юридическо лице, регистрирано на територията на общността, което желае да изнася пилешко, говеждо и телешко месо и яйца извън Евросъюза, уточни шефът на сектор "Търговски механизми" в Държавен фонд "Земеделие" Нина Георгиева, която представи възможностите на европейските пазарни мерки.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Кейт Мидълтън направи първата си публична поява след края на хими...
Днес е подходящ ден да изхвърлите ненужното от дома ви
Денят за всеки според зодията
Родни звезди пропищяха от измама в социалните мрежи
Нова звездна сватба на хоризонта
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).