Българин променя Холивуд, създаде визуалните ефекти в "Матрицата"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:56 / 01.10.2023
657
Всички сме чували за холивудския хит "Матрицата". Това е един от най-популярните филми в историята на киното, известен най-вече със своите впечатляващи визуални ефекти. Въпреки тази грандиозна популярност, малко българи знаят, че зад реализацията му стои наш сънародник - Георги Боршуков, експерта по специални ефекти в киното.

Той е роден през 70-те години на миналия век. Завършва Софийската математическа гимназия, след което продължава образованието си в чужбина. По време на обучението в чужбина Боршуков е един от създателите на филма "Кампанили", който представлява пробив в технологиите на изобразяване на истински модел в компютърно изображение, пише Българска история.

Предвид мащаба на това откритие в сферата на филмопроизводството, не е изненадващо за никого, че Георги е забелязан от водеща американска филмова компания. Така, през есента на 1997 г., е поканен да стане част от екипа на отличения с награда Оскар "В какво се превръщат мечтите" с участието на актьора Робин Уилямс.

Ефектите, използвани в този филм, завладяват зрителите и се възприемат като изключително ценни от индустрията. Те се превръщат в основен атрибут именно на "Матрицата".

Технологията, разработена от Боршуков, прави възможна култовата сцена, в която агент Смит и Нео водят зрелищна престрелка във въздуха. Специалните ефекти се превръщат в символ на "Матрицата". Филмът започва да се отъждествява с визуалните си характеристики. Затова създаването на втората и третата част е немислимо без тях. Така Георги Боршуков отново работи със създателите на хитовата лента и чрез уменията си допринася за излизането на "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции".

Участието на българина в създаването на някои от най-емблематичните продукции на големия екран не спира до тук. Той също е главно действащо лице в екипа по визуалните ефекти към филмите "Мисията невъзможна", "Дълбока синева" и "Майкъл Джордан на макс". 

През 1999 г., "Матрицата" е отличен с Оскар в категорията "Най-добри визуални ефекти". Това означава, че екипът на Георги Борушков спечелва на лентата най-голямото отличие в киното. 

Днес българинът живее и работи в Щатите, където е главен технически ръководител за голяма компания. Настоящата му дейност цели да усъвършенства процеса на онлайн пазаруване, като позволява на клиента да създаде и пробва във виртуален вариант продуктите преди да ги закупи.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5976):
01.10.2024 Ще се превърне ли сериалът "Тревожност" в хит?
24.09.2024 Хванаха Радина Кърджилова как се кара с новото гадже на улицата
10.09.2024 12 години заедно, 4 деца, а любовта им е като по филмите
09.09.2024 Георги Тошев призна за Натали Трифонова, шефовете на bTV го спънали
07.09.2024 Бившият съпруг на Меган Маркъл, на когото тя разби сърцето, намери голямата си любов
07.09.2024 Майка на 3 деца и транссексуален напират за "Мис силикон"
Още новини от Любопитни новини:
Моника Белучи си взе куче от развъдник в България
Грандиозен гаф на бТВ в "Стани богат"
Сузанита: Държах нож срещу майка ми
Славена Вътова вече официално е разведена
Известна наша журналистка се омъжи!
Венцислава Тафкова най-накрая разкри кой я издържа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).