Българи съхраняват традицията на Баба Марта по света

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
08:51 / 01.03.2011
1414
Дървета мартеници греят днес за празника на Баба Марта в различни градове по света. Инициативата за създаването им е на Проект Мартеница - неформално сдружение на български емигранти, които отправиха предизвикателство към сънародниците си по света да разпространят древната традиция на мартеничките по всички континенти, съобщават организаторите. Целта на проекта е създаване на положителен имидж на България, имидж свързван с култура и традиции, както и възпитаване на младото поколение български емигранти в духа на традиционните български ценности.
Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на българския художник от Стара Загора Мариян Миланов, който от 1992-ра година декорира дървета за първи март в централните части на големите български градове. Неговото дърво мартеница във Варна запалва искрата на вдъховението за разпространение на новата българска традиция по света.

Проект Мартеница в чужбина стартира в Бризбън - столицата на австралийския щат Куинсланд, където Асоциацията на българите в Куинсланд получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град Кембъл Нюман. Дървото Мартеница краси централния бризбънски площад "Крал Джордж", а през целия ден танцьорки от българската фолклорна група "Хоро" ще раздават мартенички на минувачите.

На електронната страница на Проект Мартеница ежедневно се добавят снимки и информация на няколко езика за българската мартеница, както и за други първомартенски обичаи в съседни на България страни - Румъния, Гърция, Молдова, Македония и Албания. Обявен е и международен конкурс на тема: "Дърво Мартеница в моя град", в който могат да се включат участници от цял свят.

Амбицията на създателите на проекта е да съберат на електронната страница на Проект Мартеница статии и снимки, видео и аудио материали, които да послужат за база за създаване на документален филм за австралийската телевизия SBS и българската национална телевизия за древните обичаи свързани с мартениците и съвременните им измерения, с надеждата, че филмът ще ускори разпространението на традицията и утвърждаването на положителния имидж на България по света.

В подготовката за създаване на Дърво Мартеница се включва и вторият по големина град на Нова Зеландия - Крайстчърч. За съжаление разрушителното земетресение, което порази града само седмица преди първи март не позволи проектът да се осъществи. Но българите в тежко пострадалия град не са изоставили намеренията си и се заканват все пак да украсят и поднесат Дървото Мартеница като дар на своите съграждани, като въплъщение на волята за живот и пожелания за бързо възстановяване веднага щом започне възстановяването на града.

Въпреки трагедията на Крайстчърч Нова Зеландия все пак се кичи със свое дърво мартеница. Организацията на българите в Окланд, най-големият град на страната декорира дърво в Марлбъро Парк, в северната част на града, точно до сградата на българското неделно училище. Работилница за мартенички учи най-малките членове на общността как да съхраняват и практикуват българските обичаи.

Само три дни преди денят на Баба Марта друг световен град получи разрешение да украси дърво в червените и бели пискюли на българската мартеница. В двора на Политехническия Институт в Макао грее в бяло и червено украсеното от малката българска група дърво. Брошурите с информация за празника и символиката на пресуканите червени и бели нишки са на два езика - английски и китайски.

Разбира се, не остават назад и българските градове - Трявна украси свое мартеническо дърво пред социалния дом в града, за да посрещне в бяло и червено месеца на пролетта. А учениците от девети клас на Професионалната Гимназия по Приложни Изкуства в Смолян подаряват на съгражданите си радостно настроение и вдъхновение, украсявайки дърво в двора на гимназията с обагрени от тях самите материали.

Инициативата на Проект Мартеница получава топла подкрепа от българите в цял свят. Много градове в Америка, Африка, Азия и Европа се заричат да се включат догодина с повече и още по-красиви дървета мартеници за празника на Баба Марта.

Проект Мартеница има също група в известна социална мрежа, в която можете да се включите, за да следите отблизо динамиката на събитията.


Виж коментарите (3)

Още по темата (9):
02.03.2011 Бургас Плаза Мол ще раздаде над 150 подаръка по повод Баба Марта
02.03.2011 Имигрантите в Бургас получиха мартеници от свои приятели и партньори
01.03.2011 Иван Алексиев закичи деца в Поморие, Тонка Добрева в Камено
01.03.2011 Мартенички от кмета за най-съвестните бургаски данъкоплатци
01.03.2011 Лакомства и мартеници за децата от Дом "Вяра, Надежда и Любов"
01.03.2011 В Бургас модерни тази година са мартениците със заек
Още новини от Любопитни новини:
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...
Мон Дьо разказва за трудностите, през които е преминал
Роднина обрал Софи Маринова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).