Британски съвет представя изложбата „Дарвин сега” в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:03 / 12.04.2010
712
Британски съвет, в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН, ще представи днес в Бургас изложбата „Дарвин сега". Тя е експонираната в Регионална библиотека "П. К. Яворов" и ще остане там до края на месеца. Специално за официалното откриване в Бургас ще пристигне директора на Националния природонаучен музей при БАН Д-р Алекси Попов.

Изложбата отразява живота на Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му и обяснява как те продължават да влияят на съвременните изследвания в областта на биологията и медицината.

От миналата година изложбата гостува в различни градове в България, като принос на Британски съвет към международното отбелязване на 200 години от рождението на бележития учен и 150 години от публикуването на неговия „Произход на видовете". Уникалната експозиция вече беше представена в София, Варна, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик и Сливен.

Изложбата се състои от 16 панела, в които са представени различни аспекти от живота и трудовете на Дарвин. Те са посветени на пътуването му на кораба „Бийгъл", неговия дневник, теорията му за еволюцията, мненията на съвременниците му за „Произхода на видовете", връзката наука - религия и неговата научна кореспонденция и съдържат текстове, фотографии и скици. Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията.

Един от най-интересните експонати е еволюционното дърво, на което всеки посетител има възможност да остави малка картичка със свое послание, вдъхновено от изложбата. Много от посланията, закачени досега на дървото, са свързани с опазването на природата, като например "Помогни да изкореним идеята, че дървото е само дървесина", "Пазете природата и водата, защото се нуждаем от тях всеки ден", "Науката ни предлага шанс да изучим невероятната вселена около нас, като нов поглед върху това как еволюцията продължава и до днес".

Дизайнът на „Дарвин сега" е изработен от британското Арка Дизайн Студио, а текстовете към него са на Джон Търней, британски журналист и писател, който отразява научни теми. В България панелите са изработени от „Принт Визия".


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Мери Бойс Бенд представят видеото към песента "Здравей" тази вече...
Уил Смит празнува
Сиромахов: Някои хора заслужават уважение, а други – не
Кои са сутрешните практики за контрол на кръвното налягане?
Водеща в bTV: Измина най-трудният и най-самотният месец в живота ...
Милко Калайджиев на 73: Пее легендарни песни и е откривател на на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).