Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Босилекът и благоприятното му въздействие върху здравето ни
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 25.07.2024Коментари (0)1341
©
Босилекът е ароматна билка, която се използва широко в кулинарията, но също така притежава множество здравословни ползи, които са били ценени от древността до днес. Тази билка е богата на различни нутриенти и биоактивни съединения, които допринасят за нейното благоприятно въздействие върху здравето. На първо място босилекът е известен със своите антиоксидантни свойства, които се дължат на високото съдържание на флавоноиди и фенолни киселини.

Антиоксидантите играят ключова роля в защитата на организма срещу оксидативния стрес и свободните радикали, които могат да причинят клетъчни увреждания и допринесат за развитието на заболявания като рак и сърдечни заболявания. Освен това, босилекът има противовъзпалителни свойства, които се приписват на съединения като евгенол и линалоол. Тези съединения могат да намалят възпалителните процеси в организма, което е особено полезно за хора, страдащи от възпалителни състояния като артрит и други хронични болки.

Босилекът също така подпомага храносмилането. Той съдържа етерични масла, които стимулират производството на храносмилателни ензими и улесняват разграждането на храната, което може да намали симптомите на лошо храносмилане и подуване на корема. Билката има и антимикробни свойства, благодарение на които може да се използва за борба с различни патогенни бактерии, гъбички и вируси. Това прави босилека полезен не само за вътрешна употреба, но и като натурално средство за лечение на кожни инфекции и рани. Друга значима полза от босилека е неговата роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система.

Редовната консумация на босилек може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, благодарение на съдържащите се в него магнезий и бета-каротин.  Тези нутриенти спомагат за разширяването на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението, което намалява риска от сърдечни заболявания. Босилекът е полезен и за менталното здраве.

Изследвания показват, че консумацията на босилек може да има успокояващ ефект и да намали стреса и тревожността, благодарение на адаптогенните му свойства. Адаптогените помагат на организма да се справи с физически и психически стрес, подобрявайки общото усещане за благополучие и повишавайки енергията. Също така босилекът може да подобри когнитивната функция и паметта, благодарение на своите невропротективни свойства. Включването на босилек в ежедневната диета е лесен и ефективен начин за подобряване на общото здраве. Тази билка може да се добавя към различни ястия, като салати, супи и сосове, или да се използва за приготвяне на чай, пише puls.bg. За максимални здравословни ползи е препоръчително да се използва прясно набран босилек, който съдържа най-голямо количество биоактивни съединения.

В заключение, босилекът е многофункционална билка с множество ползи за здравето, включително антиоксидантни, противовъзпалителни, антимикробни и сърдечно-съдови свойства. Той също така подпомага храносмилането, намалява стреса и подобрява когнитивната функция, което го прави ценна добавка към всяка диета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: