Арменците празнуват Коледа и Кръщение Господне

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:45 / 06.01.2011
517
Днес арменската общност празнува едновременно Рождество Христово и Кръщение. Само Арменската църква е съхранила до днес и двата празника да се отгбелязват в един ден. Останалите църкви празнуват Рождество на 25 декември или 7 януари, а Кръщение - на 6 или 19.

Според Стария завет никой няма право да проповядва, докато не навърши 30 години. Затова Иисус Христос е започнал да проповядва, когато достигнал тази възраст. Оттук тръгва традицията двата празника да се отбелязват в един ден.
Арменската общност започва да празнува още вечерта на 5 януари. Отбелязването на Рождество Христово е като на Бъдни вечер - със седем постни ястия и идването на Дядо Коледа, който арменците наричат Гарант Баба.

В църквата се отслужва рождественска литургия със запалени лампади, които символизират витлеемската звезда. По традиция на днешната трапеза се подреждат нечетен брой постни ястия - постни сарми, боб и леща, която е символ на богатството. Слагат се още сушени плодове, сладка супа от жито /ануш абур/ и варен ориз с розова вода /зерде/.

На 6 януари се отслужва Богоявленски водосвет, при който водата се освещава с Библията, кръст и миро, а след това се раздава на присъстващите.

Източник: Ekip News


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).