Американски учени изследват организмите край българския бряг

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:20 / 16.07.2010
523
Американският научно-изследователски кораб "SORCERER П" ще прави изследвания в териториалното море и изключителната икономическа зона на Република България, влизане във вътрешните морски води и посещения в пристанищата Варна и Бургас в периода от 1 август до 20 септември 2010 г., включително. Директорът на Института по океанология към БАН ст. н. с. II ст. д-р инж. Атанас Палазов заяви, че наши учени няма да работят с американските си колеги.

Припомняме, че на последното си заседание Министерски съвет разреши пребиваването на научно-изследователския кораб "SORCERER П", плаващ под американски флаг, в териториалното море и изключителната икономическа зона на Република България, влизане във вътрешните морски води и посещения в пристанищата Варна и Бургас в периода от 1 август до 20 септември 2010 г., включително. Решението е във връзка с реализация на изследователски проект за установяване на биоразнообразието от микроорганизми и микроби, откриване на нови биологични гени с екологично значение и събиране на данни за актуализация на свързаните с геномиката база данни.

Изследователският проект е планиран в рамките на 2-годишната научно-изследователска експедиция, стартирала през 2009 г., която е организирана от Института за морски научни изследвания J.Craig Venter в САЩ и е финансирана от San Diego Foundation и Life Technologies Foundation. Основната цел на експедицията е установяване и дефиниране множеството микроорганизми в акваториите на Балтийско, Северно, Средиземно, Адриатическо, Егейско и Черно море и разкриване на тяхната роля и функции в комплексната морска екосистема в качеството им на съществен фактор за химичните трансформации, които се появяват през биогеохимичните цикли в живота на планетата.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).