Алфонсо Сабела лично представя книгата си "Ловец на мафиоти" в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:25 / 06.04.2009
1014
„Когато държавата действа сериозно - успява". Това е тезата, която защитава в книгата си "Ловец на мафиоти" изявеният италиански магистрат Алфонсо Сабела. Той лично ще представи книгата си тази сряда в книжарница "Хеликон" на площад Тройката.

Само за няколко години Сабела се превръща в една от най-важните фигури в борбата срещу Коза Ностра. Фалконе и Борселино вече са показали, че мафията не е непобедима. Но дали цената на победата трябва да бъде толкова висока?

За пет-шест години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове - сред които Багарела, Бруска, Кунтрера. С документална точност авторът пресъздава многобройните истории, свидетелства и спомени за своята работа, за успехите и за трудностите, за ужаса от престъпленията на мафията, за яростта, винаги овладявана от високия професионализъм. Едно непрекъснато надбягване с времето и...с куршумите на подгонените престъпници. Но както казва Фалконе: „Който се страхува - умира всеки ден".

Алфонсо Сабела избира да живее - всеки ден, на границата на човешките възможности, но изцяло в рамките на човешкото достойнство.

Години наред Алфонсо Сабела е магистрат в Палермо, ръководейки лично много от най-важните разследвания в борбата с мафията. През този период Държавата действа сериозно, магистратурата и полицията имат пълната подкрепа на обществото. До това положение се стига след атентатите, отнели живота на Фалконе и Борселино -разбужда се съвестта на хората, появява се решимостта на демократичните институции да се справят с проблема и магистратите са на крачка от окончателното ликвидиране на мафиотската организация.

Алфонсо Сабела разказва за своите преживявания в борбата с мафията в книгата „Ловец на мафиоти".

Разследване на отвличания, убийства, разкаяли се мафиоти, готови да сътрудничат на правосъдието - с това е изпълнен денят на магистрата. Времето, когато Сабела се включва в битката с Коза Ностра, е точно периодът, през който мафиотите са обявили открита война на Държавата. Атентати, убийства на магистрати - всичко това разтърсва Италия. Сабела е една от основните фигури, изиграли важна роля, за да бъде овладяна тази вълна от насилие. Навярно затова авторът не крие огорчението си, когато най-неочаквано и необяснимо Държавата спира успешното си настъпление срещу организираната престъпност. Защото за да успееш в тази битка, трябва огромна компетентност, здрави нерви и безспорно категоричната решителност на Държавата да отвоюва територията си от престъпниците.

„Ловец на мафиоти" започва с колоритна метафора - описанието на лов чрез опожаряване на местността и принуждаване на дивеча да излезе на мястото, където го чакат в засада. Това е и един от методите на Сабела за залавяне на престъпниците. Освен коварен, този начин е и скъпоструващ - пожертвани са множество следи, открити след дълга и напрегната работа на проследяване, подслушване и разпити. Целта е познатите контакти на беглеца да бъдат елиминирани, да му останат малко възможности и силите да бъдат концентрират именно там. Така е ликвидирана бойната група на Багарела, така е арестуван и Джовани Бруска...

Докато Сабела работи в Палермо след атентатите, отнели живота на Фалконе, Борселино и охраната им, от страна на магистратурата, полицията и карабинерите има изключително силен етичен ангажимент и всички, предизвикали някакво подозрение за контакти с мафията, вече са изолирани. Въпреки това, изтичането на информация не е рядкост. В книгата си авторът пише и за ролята на адвокатите, които понякога успяват да научат нещо чрез съпоставянето на дребни факти. Целта на Сабела и колегите му обаче е да бъдат на крачка пред тях и да не им дават възможност да получават друга информация освен предвидената по закон.
Магистратите често разменят информацията си на съвършено необичайни места - в асансьора, в малък бар или ресторант. Така наречените „къртици" също са сериозен проблем. За да бъде успешна работата, са необходими агенти, запознати с обстановката, т.е. сицилианци, но това същевременно ги прави изключително уязвими заради сложните връзки на приятелства и роднинства. По тази причина при особено важните операции информираните се броят на пръсти, а повечето от участниците получават нарежданията в последния момент.

Авторът разказва също за опитите на боса Багарела да влезе директно в политиката. По-рано мафиотите поддържат тесни връзки с някои политици, отношенията им се оформят по правилата на неписани договори: помощ при изборите, икономически облаги, приемане на „подходящи" закони, преместване на „неподходящ" служител на правосъдието след спечелването им. Но максипроцесът на Фалконе и Борселино нанася тежък удар на мафията и Багарела решава да промени схемата. Планът му не успява не за друго, а защото самите мафиоти се отказват. И продължават постарому...

Несъмнено страхът и нуждата от защита играят важна роля в борбата срещу мафията. След като през осемдесетте години мафиотите избиват десетки роднини на сътрудници на правосъдието, е приет закон за защита на свидетелите и на семействата им. Той действа отлично до 2001 година, когато е драстично променен. Сега сътрудниците на правосъдието са не само малко на брой, но и маловажни като принос в борбата с мафията.

Сабела получава стабилна защита. На покрива на къщата му има войници, винаги се движи най-малко с пет човека охрана и две блиндирани коли, непрекъснато променя маршрутите и местата, които посещава. А относно страха магистратът споделя, че в един момент това усещане става като много други - глад, жажда, сънливост. Не се опитва да се бори и не обръща внимание на страха, защото той вече е част от него.

За да върши работата си, Сабела е принуден да се откаже от много важни лични неща. Седем години живее отделно от семейството си. Контактите му са само с колеги и полицаи. Рядко вижда родителите си. И все пак остава оптимист, цитирайки Джовани Фалконе: „Мафията е човешко дело и както всички човешки дела има начало, ще има и край."


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).