Ако яйцето ви съмнява – така ще разберете дали е развалено
Развалените яйца са изключително опасни за здравето, затова е много важно да не се консумират и дори при най-малкото съмнение, че нещо с яйцето не е наред, то трябва да се изхвърли.
Как обаче да разпознаем, че едно яйце е развалено? Най-лесният начин за това е като се счупи и помирише – миризмата му е зловонна и по никакъв начин не може да се обърка.
Ако не искате да счупите яйцето, ви предлагаме други начин за разпознаване. Напълнете купа със студена вода и пуснете съмнителното яйце вътре в нея.
Ако е развалено, то ще изплува на повърхността, което означава, че веднага трябва да го хвърлите. Прясното яйце ще падне на дъното на купата. Това е много лесен начин да разпознаете годно или негодно е яйцето.
Ако оставите яйцата извън хладилника, но на хладно място, могат да престоят до десетина дни, ако са сурови и до три дни, ако са сварени. Ако си вземете варени яйца за пикник или в сандвич (на открито), имайте предвид, че те се развалят до 24 часа, освен ако не ги държите в хладилна чанта. В хладилник суровите яйца издържат до 6 седмици.
Препоръчително е да ги поставите в най-долната част на хладилника, а не на вратичката. След едно денонощие извън хладилника, свареното яйце не е опасно за консумация, но вече е изгубило ценните си качества и не е полезно. Пържените яйца могат да се съхраняват до няколко часа в хладилника. Супи и ястия с яйца трябва да се оставят в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им.
Все пък първият метод с чупенето на яйцето и неговото помирисване е най-сигурен. Важно е да се знае, че жълтъкът на едно прясно яйце има хубав оранжев или яркожълт цвят. Свежото яйце никога не мирише на нещо странно.