Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако ядете сладко, когато сте депресирани, по-добре спрете, защото това само ще задълбочи състоянието ви
©
Свободните захари са тези, които се добавят към храни и напитки от производители, готвачи или самите потребители. Те включват рафинирани захари, плодови сокове, мед и сиропи.

В контекста на храненето, свободните захари се различават от естествените захари, които се намират в хранителни и питателни цели плодове и зеленчуци. Свободните захари се усвояват бързо от организма и при прекомерна консумация могат да имат негативен ефект върху здравето.

Предишни изследвания показват, че прекаляването с тези захари може да допринесе за развитието на различни хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет тип 2 и разстройства на настроението.

Проучванията показват, че хората със силни предпочитания към сладкото може да имат повишен риск от развитие на състояния като депресия, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми, включително инсулт.

Въпреки че проучването не може да установи причинно-следствена връзка, то подчертава как хранителните предпочитания влияят на риска от заболявания. 

Екипът е провел анализ на данни от 181 738 участници от Великобритания. С помощта на изкуствен интелект изследователите класифицирали участниците в три групи въз основа на техните хранителни предпочитания:

1. Здравословни: Участници, които предпочитат плодове и зеленчуци пред храни от животински произход и сладки храни.

2. Всеядни: Участници с разнообразни хранителни предпочитания, включително месо, риба, зеленчуци, десерти и сладкиши.

3. Хора, които предпочитат сладко: Тази група предпочита сладки храни и напитки, като показва по-малък интерес към плодове и зеленчуци.

Екипът е изследвал данни от кръвни проби, за да оцени промените в 2 923 протеина и 168 метаболита в различните групи.

Протеините са големи молекули, съставени от аминокиселини, които изпълняват основни функции в клетките, като са жизненоважни за имунния отговор, мускулната активност и когнитивните процеси. Метаболитите, от своя страна, са малки молекули, които също влияят на клетъчните функции и химичните процеси в организма и могат да отразяват цялостното ни здравословно състояние.

Чрез изследването на тези биомаркери, изследователите успели да идентифицират биологичните различия между групите участници, въз основа на хранителните им навици, пише Puls.bg.

Резултатите са показали, че жените правят по-съзнателни избори за здравето си в сравнение с мъжете. Те са демонстрирали най-висок прием на фибри, най-ниски нива на тютюнопушене и най-високи нива на физическа активност, което сочи за по-здравословен начин на живот.

Участнците, които са с по-здравословни хранителни навици имат 14% по-нисък риск от сърдечна недостатъчност и 31% по-нисък риск от хронично бъбречно заболяване. Освен това те са показали по-ниски нива на възпалителни биомаркери, като С-реактивен протеин.

Обратно, при хорта, които предпочитат сладко, рискът от депресия нараства с 27%, рискът от диабет с 15%, а рискът от инсулт с 22% в сравнение с другите групи. Тази група също така показва по-лоши показатели за възпаление, кръвна захар и липиди в кръвта.

За да се насочат към по-здравословен начин на живот, специалистите препоръчват на хората да приемат повече пълноценни, богати на хранителни вещества храни, като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини. Освен това те трябва да намалят до минимум рафинираните захари, червеното месо, високомаслените млечни продукти и преработените храни.

Редовната физическа активност, контролирането на размера на порциите и фокусирането върху съзнателното хранене могат допълнително да улеснят прехода към по-здравословен начин на живот.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Лека атлетика
Парашутисти паднаха край Ботевград
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: