Ако правилно са изсушени, тиквичките са полезни за здравето ни
Сушенето на зеленчуците, работи в полза на запазване и концентриране на техния вкус. Тяхната текстура също придава интересен привкус към храната, към която те са добавени. Сушени на слънце тиквичките, макар и да не са толкова популярни, колкото сушените домати са зеленчуци които си заслужава да опитате. Сушенето им не е толкова известно колкото консервирането им, но това наистина е един добър начин да ги съхраним за през зимата. Съхранени по този начин, те запазват своя вкус и структура.
Как да изсушим тиквички?
Просто следвайте няколко прости стъпки.
Преди да започнете със сушенето, подберете внимателно вашите тиквички. Те трябва да бъдат със среден размер, защото твърде големите тиквички е вероятно да имат вече образували се семки.
Измийте и почистете тиквичките от техните опашки. След това със остър нож нарежете тиквичките на филии или шайби със среден размер (по-дебелите парчета се сушат по-трудно).
Бланширайте тиквичките, за да могат те да запазят своята форма и вкус. Като за най-дебелите парчета са нужни най-много тридесет секунди.
След като сте бланширали тиквичките, е добре да ги оставите да се отцедят на кухненска хартия или хавлиена кърпа. Така ще отстраните излишната вода от тях и сушенето ще стане по-лесно.
Най-същественият момент при сушенето на тиквичките е изборът на мястото, на което ще ги сушим. Подберете слънчево и проветриво място. Разстелете парчетата добре не много близо едно до друго.
След цялата тази подготовка, не ви остана нищо друго освен да чакате. Процесът отнема няколко дни, пише gotvach.bg.
Как да консервираме тиквички?
Консервирането на тиквичките не е толкова трудоемко колкото тяхното сушене. За целта са ви нужни подходящи буркани, тиквички, вода и сол. След като почистите и нарежете тиквичките на подходящи парчета ги подредете в буркани. Допълнете бурканите с вода и към тях прибавете една супена лъжица сол. Затворете бурканите с нарязаните тиквички добре и ги поставете в съд подходящ за варене на буркани. Варете бурканите с тиквички 30 минути.
И както сами се досетихте, отговорът на въпроса дали могат да се сушат и консервират тиквички е ДА!