600 певци и танцьори се изявяваха на фолклорния фестивал "Странджа моя , люлчина"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:05 / 26.06.2011
506
За втора поредна година Царево беше домакин на Фолклорния фестивал "Странджа моя, люлчина" и в продължение на три дни от 24 до 26 юни гостите и жителите на града се потопиха в магията на фолклора. Във фестивала участваха 30 фолклорни и танцови състава от България, Полша, Украйна, Сърбия, Гърция и Румъния и общо 600 изпълнители. Музиката и танцът им завладяха публиката на Царево.

Фестивала откриха фолклорните ансамбли от Полша "Кресовяк", "Счеха"и "Долина мшанке", "Каронавац"от Сърбия и "Лада"от Украйна, които с песни и танци представиха характерни народни танци и обичаи. Многообразието на българските фолклорни традиции представиха ансамбли от цялата страна. От сцената прозвучаха любими български народни песни и инструментални мелодии и близките до сърцата на местните хора странджански и тракийски народни песни. Изпълнена бе и прочутата нестинарска мелодия, векове наред предавана от поколение на поколение.

Всички участници получиха почетния знак на фестивала и грамота, които им връчи лично председателят на журито Димитър Колев-композитор, диригент и музикант.

Фолклорният фестивал "Странджа моя, люлчина" се провежда под патронажа на кмета Петко Арнаудов с медийното партньорство на Телевизия "Сънрайз мюзик" -Варна, Национално радио "Фолк" - Бургас и БНР - София. Организатор е читалище "Георги Кондолов" в Царево.

Сред чуждестранните гости на фестивала тази година бяха Елизабета Бранекова-етнограф, от полската неправителствена организация "Род Бранекови", носител на почетен медал "Симеон Велики", връчен й от Българското министерство на културата за популяризиране на българската култура зад граница, и Душан Милкович - председател на Асоциация "Фолклорни ансамбли"-Сърбия.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Камелия втрещи с изказване за миналото си
Хванаха Радина Кърджилова как се кара с новото гадже на улицата
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).