Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5 прости съвета за грижа към ленените дрехи
Автор: Екип Burgas24.bg 08:32 / 18.06.2024Коментари (0)1195
©
Най-удобната материя за лятото се превърна в една от ключовите тенденции на модните подиуми този сезон. Вярно е, че ленените дрехи са доста придирчиви за грижа, което много хора забравят, като по този начин несъзнателно съкращават живота на любимите си тоалети. Предлагаме прости и полезни инструкции как да се грижите за дрехите от лен, така че да ви издържат възможно най-дълго. Ленът е идеален материал за летен гардероб: естествен, дишащ, екологичен и дори се мачка толкова грациозно. Въпреки огромния брой неоспорими предимства, за да могат ленените дрехи наистина да ви служат дълго време, те трябва да се грижат правилно, пише Actualno.com.

Как да перем лен?

Тъй като ленът е естествен материал, при прането му не трябва да се използват агресивни почистващи препарати и хлор. Те могат да повредят тъканните влакна и да развалят продукта. По-добре е да изберете деликатни продукти или прах за детски дрехи (обикновено не се добавя хлор). Ако има петно ​​върху дрехата, преди изпиране трябва да го накиснете във вода, като добавите лимонена киселина или оцет (това ще помогне за премахване на петна и ще запази цвета, ако артикулът е оцветен).

Как да перем бельото?

Най-добре е да перете бельото на ръка, но този метод не винаги е удобен (особено когато става въпрос за големи предмети като връхни дрехи или спално бельо). Допуска се и машинно пране, но при ниски обороти и при стриктно спазване на температурния режим (бяло и небоядисано бельо - до 90 градуса; бельо с ярки или тъмни цветове - не по-високо от 27 градуса, останалото - не по-високо от 40 градуса ). Важно е да се поддържат температурни условия поради порестата структура на влакната на този материал. Под въздействието на високи температури багрилото може да бъде отхвърлено и продуктът ще избледнее. Също така е важно да изплакнете добре бельото след пране (дори ако сте използвали естествен продукт). Това ще помогне да се предотврати влошаването на влакната поради окислителни ефекти. 

Как да изсушим лен?



Препоръчително е бельото да се суши в хоризонтално положение на открито, далеч от нагревателни уреди и пряка слънчева светлина. В противен случай продуктът може да се свие.

Как да гладим лен?

Гладенето на ленът не е лесна задача. За да улесните процеса, по-добре е да направите това, докато артикулът е все още малко влажен, като изберете температура не повече от 200 градуса (с овлажняване). Ако след пране лененото изделие се свие малко, можете да го изгладите през плътна тъкан - това ще ви помогне да върнете първоначалния му размер. Има още една тайна: за да придобие ленът предишния си блясък, трябва да го гладите от лицевата страна.

Как да съхраняваме лен?

Ленените дрехи трябва да се съхраняват хоризонтално, далеч от пряка светлина, за да се предотврати избледняване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: