30 558 птици от 83 вида наблюдаваха по време на Европейските дни на птиците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:14 / 05.10.2010
512
30 558 птици от 83 вида бяха наблюдавани по време на Европейските дни на птиците в Бургас. От деветте населени места в страната, където Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) отбеляза през уикенда Европейските дни на птиците най-много екземпляри от най-много видове бяха регистрирани именно в Бургас. При неочаквано голям интерес преминаха дните на птиците в морския град. Над 250 жители и гости на града посетиха през двата почивни дни природозащитен център "Пода" стопанисван от БДЗП, когато входа беше свободен и се включиха в инициативата за наблюдение на птици.

От терасата на природозащитния център бяха направени и две от най-интересните за страната ни наблюдения на видове. Участниците в събитието имаха късмета да видят морски орел и белоока потапница. Морският орел е вид тясно свързан с влажните зони. Днес поради унищожаване на естествените му местообитания у нас видът е рядък и защитен от закона. Белооката потапница е застрашена от изчезване в световен мащаб. За радост тя все още се наблюдава в езерата на Бургас, където вида намира богати на храна места и подходящи такива за почивка.

С помощта на 29 доброволци на Българско дружество за защита на птиците посетителите в природозащитния център и участниците в редовния орнитологичен мониторинг на езерата успяха да видят рекордния за страната ни брой птици през двата почивни дни. Най-много екземпляри бяха наблюдавани от видовете белочела водна кокошка - 13 305, обикновен скорец - 8 687 и 2 846 големи корморана в цялата страна.

Данните от България вече са част от европейската база с данни за Европейските дни на птиците. Така страната ни стана част от редицата събития организирани в цяла Европа през миналия уикенд, когато любители на птиците излязоха по едно и също време в различни части на континента да наблюдават птици. През тази година координатор на събитията у нас беше Българско дружество за защита на птиците, а за Европа Словенското дружество за защита на птиците, което също е партньор на BirdLife Intenational - най-голямата организация работеща за опазване на птиците.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).