Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
12 правила в Северна Корея, които ако не спазвате, може да загубите живота си
Автор: Екип Burgas24.bg 23:15 / 08.10.2024Коментари (0)181
©
Докато всяка държава в света има няколко необичайни правила или разпоредби, годините на глобално внимание, фокусирано върху Северна Корея, хвърлиха светлина върху някои от най-странните закони в региона. Te бяха въведени само по една причина: да се контролира населението. Гражданите, чийто живот е регулиран до най-малкия детайл, гарантират, че "Върховният водач“, Ким Чен Ун , остава на власт и държи здраво сърцата и умовете на милиони севернокорейци.

Правилата, които трябва да се спазват в Северна Корея, са насочени към издигането на Ким Чен Ун до богоподобен статус, като същевременно държат гражданите изолирани и откъснати от останалия свят. Фактът, че страната има такива безумни закони, не е шокиращ сам по себе си, това, което е изненадващо, е степента, в която тези закони успяват да държат севернокорейците в ред. Такива крайни правила може да ни се струват абсурдни, но нарушаването им има сериозни и дори смъртоносни последици. Силата, основана на страха, беше начинът на действие на Ким, подобно на баща му и дядо му преди него.

1. Можете да носите само одобрени от държавата прически 

От 2013 г. Северна Корея проявява особен интерес към прическите на своите граждани като начин за прилагане на еднообразие и поддържане на строг контрол дори върху най-личните аспекти от живота на хората. Има 18 одобрени от държавата прически за жени и 10 варианта за мъже.

Мъжете трябва да поддържат косата си по-къса от пет сантиметра, по-възрастните мъже имат право да имат коса до седем сантиметра.

Правителството нареди омъжените жени да се придържат към късо подстригани прически, докато неомъжените жени могат свободно да носят по-дълги коси. И докато прическата на Ким Чен Ун е, разбира се, световноизвестна, тя не е позволена на никого освен на него.

2. Те трябва да плачат на годишнината от смъртта на Ким Ир Сен 

Ким Ир Сен, дядото на Ким Чен Ун, се представя като добър баща на нацията. Датата на смъртта му, 8 юли, е ден на национален траур, докато рожденият му ден през април е ден на национален празник. Очаква се севернокорейците да се чувстват тъжни и да го показват ясно. Законът забранява да се усмихвате и дори да говорите на висок глас на 8 юли. И би било желателно всеки да плаче на тази дата.

Северна Корея прие сериозно траура, когато бащата на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир, почина и граждани бяха изпратени в трудови лагери, защото не изразили достатъчно скръбта си. Тези правила се прилагат за всички дейности в чест и уважение към Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. Дъвченето на дъвка, шумното говорене или буйното поведение не са разрешени близо до техните статуи.

3. Трябва да имате разрешение от властите, за да се преместите в столицата

Животът в Пхенян, столицата на Северна Корея, се смята за по-лесен и модерен от живота в провинцията. Но тези, които искат да живеят в голям град, не могат просто да се преместят в столицата. Законът забранява на гражданите да се движат в Пхенян без изрично разрешение от правителството. Градът е населен предимно от твърдолюбиви членове на управляващата партия и хора с по-висока социална каста.

Освен това в Северна Корея има контролно-пропускателни пунктове, които не позволяват на гражданите да се движат свободно без разрешение.

4. Те са задължени по закон да гласуват на всички избори

Всеки гражданин на възраст над 17 години е длъжен по закон да гласува. Това е по-малко упражнение в демокрацията и повече начин за правителството да контролира населението.

Не само, че няма избор за кого да гласувате, но според един дезертьор "правителството проверява избирателния списък и ако името ви не е в списъка, те ще разследват. Често по време на избори правителството научава за дезертьори“.

5. Правителството контролира всички телевизионни канали 

Няма да намерите международни телевизионни станции в Северна Корея. Всички телевизионни програми са строго контролирани от правителството, което позволява да се излъчват само четири официални канала. Това са Корейската централна телевизия, която е основният медиен център и излъчва всички държавни новини и разполага с най-модерното оборудване сред тези четири канала; два образователни канала и един спортен канал. 

Хотелите в Пхенян, които настаняват чуждестранни пътници и дипломати, понякога излъчват китайски държавни канали. 

6. Ако един човек извърши престъпление, цялото семейство трябва да бъде наказано

Едно от най-ужасните нарушения на човешките права и бруталните диктаторски ограничения, които севернокорейците преживяват ежедневно, е правилото за "трите поколения“. Това правило гласи, че след като правителството осъди някого за престъпление и го изпрати в трудов лагер, цялото семейство на извършителя също ще бъде изпратено в трудовите лагери. Освен това две следващи поколения от това семейство, които са родени и израснали в лагера, трябва да останат там през целия си живот. 

Членовете на семейството и потомците формално не са извършили престъплението, но вината им идва от връзката и отношенията им с осъдения роднина. Тази система служи като начин да се сведе престъпността до минимум и да се гарантира, че всички севернокорейци остават в съответствие с режима.

7. Дамски превръзки

В Северна Корея изобщо не се продават превръзки и тампони за еднократна употреба. Жените използват подложки за многократна употреба.

8. Това е единственият начин, по който могат да правят любов

Всички видове контрацепция са забранени в Северна Корея. Ето защо намирането на презерватив е много трудна задача. Много възрастни севернокорейци ще бъдат много щастливи да получат контрацептив като подарък. Така че в Северна Корея има определен начин, по който хората могат да правят любов. Диктаторът им забранил да се "пазят".

9. Онези, които се опитват да избягат от страната, биват изпращани в трудови лагери - или екзекутирани

Ким Чен-ун знае, че за да запази властта си, трябва да има страна, пълна с хора, които редовно ще показват своята лоялност и ще го уважават. Може би най-сериозното престъпление в Северна Корея е опитът за бягство от страната. Хванатите да се опитват да дезертират обикновено биват изпращани в трудови лагери и често екзекутирани.

През годините има много ужасяващи истории за хора, които са се опитали да избягат от Северна Корея, но са били заловени и наказани по брутални начини. Както е в случая с много закони в Северна Корея, наказанията засягат не само заловените, но и техните семейства и роднини, които са изправени пред тежки последици.

10. Само избрани могат да използват интернет 

Една от най-големите заплахи, които биха могли да свалят режима на Ким Чен-ун, е информацията. Ако информация от външния свят попадне в ръцете на обикновените севернокорейци, това може да предизвика революция, която да предизвика управлението на Ким и да промени живота на всички в страната.

Ким очевидно е наясно с това. В резултат на това използването на Интернет е строго регулирано и контролирано. Единствените хора, на които е разрешен достъп до интернет, обикновено са държавни служители и такива, които са получили специално разрешение. Но не че има много съдържание в интернет в Северна Корея; според доклад от 2016 г. в момента са разрешени само 28 активни уебсайта.

11. Само мъже държавни служители имат право да шофират

Както всеки друг аспект от живота в Северна Корея, шофирането и притежаването на кола също се контролира от правителството. Поради това страната не е претрупана с двигатели. Всъщност по време на час пик в Северна Корея една кола може да има цели десет платна на магистралата за себе си. Само държавни служители мъже могат да притежават кола и да получат шофьорска книжка.

Въпреки това покупките на лични автомобили се увеличават. Собствениците на автомобили регистрират колите си като собственост на държавни агенции, за да заобиколят закона.

12. Притежаването на Библията е забранено

В Северна Корея не е разрешена религия. Единствената теология, в която гражданите могат да участват, е поклонението на Ким Чен-ун като божествена фигура. Въпреки че в Северна Корея има някои одобрени от държавата църковни съоръжения, общият консенсус е, че тези домове на вярата всъщност не се използват за религиозни цели. Те служат само като декорация на витрини, за да покажат "свободата“, която имат севернокорейците.

Ако граждани бъдат хванати с Библия, те могат да бъдат изпратени в трудови лагери или екзекутирани, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: