100-годишен "Форд“ участва на ретро парада в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:02 / 05.07.2010
833
Най-старият автомобил у нас - "Форд Т" от 1910г., внесен наскоро от САЩ, ще бъде голямата атракция на превърналото се в традиционно изложение на ретро  автомобили в Бургас. Колата е собственост на помориеца Тодор Деляков, който отново "счупи" собствения си рекорд за най-древен автомобил в движение. Предишната му гордост, с която обираше наградите по ретро парадите в страната, е атрактивният "Джаует" от 1925 г. Друг интересен участник е руски олигарх, който обхожда имотите си по Черноморието с уникален "Мерцедес Пулман" от  60-те години на миналия век. Автомобилът е сред най-тачените от  правителствените служби за охрана, тъй като освен, че е супер луксозен е и  защитен с последна дума на техниката. "Колата е голяма колкото гарсониера и е много комфортна, тъй като е снабдена с всевъзможни глезотии, има място дори за 6 врати. От подобно возило със смъкващ се покрив е помахвала и холандската кралица при разходките си сред народа", коментира председателят на бургаския автомото клуб "Ретро" и организатор на атрактивната проява Димо Джамбазов.

Най-новият член на клуба е генерал от резерва, с прякор Кобрети, който ще се появи на парада с "Опел Олимпия". Иначе най-малкият участник - бебе на 4  месеца ще си прави компания с 80-годишни ветерани.  Ретро парадът в Бургас ще събере над 80 стари коли и мотори от цялата страна. Някои от тях ще бъдат показани пред публика за първи път. Изложението се организира за трета поредна година, със съдействието на община Бургас и е под надслова "Карай с мисъл" - призив за безопасно и отговорно шофиране. Ретровозилата ще бъдат изложени от 10,00 часа на 10 юли /събота/ пред Пантеона. Компетентно жури ще оцени достойнствата им в 14,00 часа. Ще бъдат раздадени купи и грамоти в различни категории: за най-малък и най-възрастен участник, най-стар автомобил, най-добър хот-рот, награда на публиката и др., след което всички антики ще потеглят на почетна обиколка из града. Специално участие в парада ще вземат и членовете на бургаския мотоклуб "Морски братя", които ще покажат оригинални ретро мотори.

Очаква се сериозно присъствие и на дамите, притежателки на автомобили с история.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).