Зелената мухоморка - най-опасната гъба в Странджа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 12.11.2012
12027
Любителите, които берат гъби трябва да бъдат особено внимателни. Всички натравяния стават от незнание и непознаване на видовете. Ако се чувстват несигурни е добре да вземат със себе си и опитен гъбар. Това каза експертът д-р Вера Иванова.

По думите й в Странджа има над 500 вида гъби като само 200 от тях са описани в учебници. 150 вида от тези описани гъби са ядливи. Хората тук консумират около десетина от тях, тъй като нямат познания за другите.

"Масово е непознаването на гъбите не само в България, но и на целия Балкански полуостров. В Украйна например има специален клуб на гъбарите, но у нас те не се събират. Повечето хора лековато решават да отидат за гъби без да се притесняват, че могат да объркат някои видове. Сърнелата и бисерната гъба например, могат лесно да бъдат сбъркани с пантерката, която е изключително отровна. Много си приличат по цвят и обикновено, любителите гъбари не виждат разликата", обясни Иванова.

Най-опасната гъба в Странджа обаче е Зелената мухоморка. Тук тя расте обилно. Рядко може да се види Червената мухоморка, която също е много отровна. Има и няколко вида от отровните манатарки, които се срещат на територията на парк Странджа. "Такава е Дяволската гъба, която често се бърка за ядлива. От така познатите печурки също има отровни видове, но консумацията и няма фатални последици. Общото състояние е неразположение и гадене. Всъщност най-много двойници има полянската печурка, която малкотърновци събират много. Карболовата печурка, която е отровна, никак не се отличава от другите. Единственият начин да бъде разпозната е по мирис", допълни д-р Вера Иванова.

Ноември е благоприятен за растежа на гъбите, а Странджа е изключително богата на видове. Край Малко Търново например виреят много от гъбите, които се срещат тук, тъй като се намира в ниска долина и есента е тиха.

"Вече са излезли първите гъби - сърнели и печурки. Започнали са да излизат и маслолките. Есента през тази година е сравнително топла, но все още е рано да се каже какъв ще бъде растежът им до края на годината. В Странджа има над двайсет вида гъби, които излизат през есента. Част от тях са орешарките, резейките, бисерната гъба, есенния пачи крак, полската биволетка, сълзлива гъба, тополките и голубките", каза още Иванова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).