Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Зелената мухоморка - най-опасната гъба в Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:27 / 12.11.2012Коментари (0)12027
©
Снимка Архив
Любителите, които берат гъби трябва да бъдат особено внимателни. Всички натравяния стават от незнание и непознаване на видовете. Ако се чувстват несигурни е добре да вземат със себе си и опитен гъбар. Това каза експертът д-р Вера Иванова.

По думите й в Странджа има над 500 вида гъби като само 200 от тях са описани в учебници. 150 вида от тези описани гъби са ядливи. Хората тук консумират около десетина от тях, тъй като нямат познания за другите.

"Масово е непознаването на гъбите не само в България, но и на целия Балкански полуостров. В Украйна например има специален клуб на гъбарите, но у нас те не се събират. Повечето хора лековато решават да отидат за гъби без да се притесняват, че могат да объркат някои видове. Сърнелата и бисерната гъба например, могат лесно да бъдат сбъркани с пантерката, която е изключително отровна. Много си приличат по цвят и обикновено, любителите гъбари не виждат разликата", обясни Иванова.

Най-опасната гъба в Странджа обаче е Зелената мухоморка. Тук тя расте обилно. Рядко може да се види Червената мухоморка, която също е много отровна. Има и няколко вида от отровните манатарки, които се срещат на територията на парк Странджа. "Такава е Дяволската гъба, която често се бърка за ядлива. От така познатите печурки също има отровни видове, но консумацията и няма фатални последици. Общото състояние е неразположение и гадене. Всъщност най-много двойници има полянската печурка, която малкотърновци събират много. Карболовата печурка, която е отровна, никак не се отличава от другите. Единственият начин да бъде разпозната е по мирис", допълни д-р Вера Иванова.

Ноември е благоприятен за растежа на гъбите, а Странджа е изключително богата на видове. Край Малко Търново например виреят много от гъбите, които се срещат тук, тъй като се намира в ниска долина и есента е тиха.

"Вече са излезли първите гъби - сърнели и печурки. Започнали са да излизат и маслолките. Есента през тази година е сравнително топла, но все още е рано да се каже какъв ще бъде растежът им до края на годината. В Странджа има над двайсет вида гъби, които излизат през есента. Част от тях са орешарките, резейките, бисерната гъба, есенния пачи крак, полската биволетка, сълзлива гъба, тополките и голубките", каза още Иванова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: