Затворници майсторят картини от пясък, миди и охлюви

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:28 / 04.03.2010
887
Изложба на лишени от свобода, изтърпяващи присъдите си в Бургаския затвор, ще бъде открита през април, съобщи началник-сектор СДВР в затвора Калина Арабаджиева. В нея ще участват около 30 творби на 5-6 затворници от клуб "Палитра". Картините им украсяват кабинетите и коридорите на затворническата администрация. Те са уникални, каза още Арабаджиева. Изработени са от естествени материали като пясък, миди, охлюви и морски камъчета.

Клуб "Палитра" е само част от възможностите, които имат лишените от свобода за запълване на времето си. Около 60% от тях са неграмотни или малограмотни, каза Арабаджиева. Миналата година са организирани три курса за ограмотяване, а тази година ще бъдат 4. Учители от ОУ "Васил Априлов" се занимават в продължение на 3 месеца с лишени от свобода. Накрая тези хора наистина можеха да четат, да пишат молбите си до администрацията.

В затвора се въвеждат курсове за ограмотяване, клубове по различни интереси, спортна дейност и специализирани програми за обществено въздействие. Всичко това има една основна цел - затворниците да живеят организирано и да излязат по-знаещи и по-можещи.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).