Застъпниците - легално купуване на гласове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:05 / 02.07.2009
1595
Над 6 000 са регистрираните застъпници в Районната избирателна комисия в Бургас. Новата модна тенденция бе обявена официално от председателят н РИК адвокат Евгени Мосинов. Той уточни, заявленията зарегистрация на застъпници продължават да пристигат, като за обработката им в Закона не е предвиден краен срок.

Най-много регистрирани застъпници с днешна дата са кандидатите на партия Лидер - 1 500, ГЕРБ - 650, а БСП и Синята коалиция - по около 500. ДПС има записани блзо 300 застъпника , а Атака едва около 100.

По закон всеки от кандидат-депутатите има право на по двама застъпника във всяка СИК. В ІІ-пи ИР Бургас секциите са 684, при регистрирани 19 парти и и коалиции. Председателят на РИК призова всеки един от предизборните щабове да си провери хората в секционните комисии, защото Мосинов се опасява, че в изборния ден на 5 юли ще настъпи суматоха, когаято се окаже, че много от членовете на СИК са се записали като застъпници, заради по-доброто възнаграждение.
Ако се стигне до това има опасност на места да не започне изборния ден, заради липса на членове на СИК. Според юристите в закона няма точно упоменато дали трябва и колко се плаща на всеки един от застъпниците за изборния ден.

Днес официално в Бургас бяха представени изборните книжа.В Двете бюлетини ( за мажоритарни и пропорционални кандидати) има по 19 имена. В едната - по-тясната ( малката) , са подредени имената на мажоритарните кандидати. Пред всяко име има квадратче, в което се отбелязва вота на избирателя. На гърба на бюлетината точно зад квадратчетата с номерата има плътначерна лента, която да пречи по време на пускането на бюлетината да се види от членовете на СИК вота на избирателя.

В другата бюлетина ( широката) са имената на партиите и коалициите, като в десния ъгъл са имената и на първите трима от пропорционалната листа. Мосинов обясни, че бюлетината е сгъната фабрично и не прозира. И на тази бюлетина на мястото на квадратчетата с номерата, които се отбелязват, от външната страна има черна лента, която осигурява допълнителна сигурност на анонимността на вота. И в двете бюлетини е пропуснат № 11, където беше "Гергьовден", които се отказаха да участват в изборите.

Как ще гласуваме на 5 юли?!

Всеки избирател ще показва личната си карта на член от Секционната избирателна комисия. Един от членовете ще записва ЕГН и номер на документа за самоличност, след което избирателят ще получи двете бюлетини. Преди това член на СИК трябва да покаже на гласоподаветеля, че и двете са празни и върху тях няма нищо отбелязано. Преди влизането в кабинката за гласуване, бюлетините се подпечатват веднъж, а след като излезе от там - още веднъж, но вече сгънати. Така бюлетините се пускат в урната. За действителни ще се зачитат бюлетини с отбелязано хикс-че, отметка и дори колелце около номера, стига да не излиза извън очертанията на квадратчето- уточни Мосинов

В РИК са пристигнали и протоколите, които трябва да се попълват в секционните комисии. Името на Георги Манев - мажоритарен кандидат на РЗС отново е записано с грешка, но този път само в протоколите. На бюлетините името на кандидата е изписано правилно.

В Бургас на 5 юли ще избираме 11 пропорционални депутати и един мажоритарен. Очаокваната активност към момента е 60% , която ако се сбъдне , за да бъде избран мажоритарният кандидат, ще са необходими около 45 000 гласа.  


Виж коментарите (0)

Още по темата (78):
22.03.2010 Поредно заседание за купуване на гласове срещу представител на ЛИДЕР днес
11.11.2009 Жалба в съда срещу Общината подадоха от ПП "Зелените"
13.10.2009 Националното следствие се заема с гласуването в Турция
14.08.2009 БСП и Синята коалиция дали по 2 милиона за кампаниите си
06.08.2009 Бойко Борисов: Ще оправдаем гласуваното ни доверие
27.07.2009 Избраха Бойко Борисов за премиер, гласуваха положително и кабинета му
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).