Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Защитници на птиците се събират на Атанасовското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 09:33 / 21.08.2009Коментари (0)708
©
Традиционно, в края на август, хора от цялата страна, а дори и от чужбина, се събират в близост до град Бургас. Мястото на срещата е Поддържан резерват „Атанасовско езеро". Целта е - природозащитната бригада, която Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организира за поредна година.

Там, на поляната край езерото, се събират хора, привлечени от миграцията на птиците и от най-известния резерват за птици в България - „Атанасовско езеро". За около седмица, под открито небе (или в палатките на лагера), преминават студенти, ученици, работещи, гости, бригадири, чужденци. Всеки намира по нещо за себе си - наблюдения на многохилядните ята на белите щъркели, изследване на Атанасовско езеро, срещи с десетките дъждосвирцови птици, докосване до солодобива и лугата, срещи с интересни хора, стари приятели и т.н.

Освен удоволствия обаче има и тежка работа - строеж на острови за птици, подновяване и освежаване на маркировката на границите на резервата, почистване на защитените територии в района, обучение в полеви практики за наблюдение и изследване на биоразнообразието и много други.

Тъй като БДЗП е единствената неправителствена организация, която стопанисва защитена територия, част от усилията на младите бригадири ще са насочени и към защитена местност "Пода". Там, под вещото ръководство на отговорника по природозащита в центъра, ще се извършат редица дейности като: построяване на нов остров за птици, подновяване на маркировката на защитената местност, почистване на района и други.

Паралелно с работата, в лагера се предвижда сериозна и интересна образователна програма. Вечерните часове ще са посветени на лекции за различни видове птици (като царския орел, египетския лешояд, вечерната ветрушка), тяхното състояние и мерките за опазването им, за влажните зони и техните проблеми, за миграцията и др. Ще се прожектират филми на природозащитна тематика, ще разберем повече за влечугите и земноводните и още много други интересни неща ще се случат през тази седмица на бригадата.

Едва ли някой от хората, които преди повече от 30 години са заформили малък лагер от няколко палатки на тази поляна, са предполагали, че до 2009 г. стотици млади хора ще са посетили това място и с гордост ще казват, че са преминали през Школата на Атанасовско езеро.

Тази година природозащитната бригада е част от дейностите по спечеления от БДЗП проект „Глас и взор за застрашените птици". Основната цел на проекта е повишаване на информираността и обществената подкрепа за египетския лешояд и тръноопашатата потапница, като основен начин за ефективното им опазване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: