Започват проверки на заведения по Южното Черноморие
Екипи на агенцията по безопасност на храните извършва проверки на всички заведения за обществено хранене, предприятия за продукти от неживотински произход и на търговската мрежа.
Д-р Даниела Кепекова, началник отдел "Контрол на храните" в агенцията в града каза, че в момента проверките са съсредоточени предимно по големите курорти - Слънчев бряг, Несебър и Созопол, но от тази седмица се планира да има и такива по Южното Черноморие.
"При тези проверки се извършва основен преглед, един вид одит на всички обекти като се проверява сграден фонд и технологично оборудване, въведени системи за самоконтрол, системи за обратно изтегляне, въобще всичко което е свързано с храните и доказателства относно дали предприятията за храни от неживотински произход показват някаква ангажираност към своите храни, които произвеждат. Най-сериозни проблеми имаме относно етикировката.
Там където имаме сериозни отклонения от етикировката, което може да е предпоставка за заблуда на клиентите, тогава се съставят актове, а когато имаме забележки по отношение на сграден фонд и оборудване не се издава разрешително с логото на БАБХ, т.е заменят се жълтите удостоверения от РИОКОЗ", посочи д-р Кепекова. За миналата седмица проверените производствени предприятия са 23, от които има издадени 3 предписания за сграден фонд и оборудване. 133 пък са проверените търговски обекта, а 26 са издадените предписания и 6 акта.
Източник: Радио "Фокус"