Започват да редят новата настилка на Моста

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
14:54 / 24.07.2013
2758
Ремонтът на Моста - един от символите на Бургас - навлиза във финална фаза. През следващата седмица върху укрепената конструкция ще започне нареждането на новата настилка. Днес беше направена проба с избраните материали.

Предпочетената настилка е съобразена с оригиналния вид на Моста, тъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа.

Настилката ще се изпълни с клинкерни гранитни плочи. Това е изключително устойчив на натоварвания и атмосферни влияния материал, който се износва бавно.

Моста има формата на буквата "Т". В челото му, тоест там, където двете черти та "Т" се съединяват, ще бъде вградена ивица от червен гранит, ориентирана север - юг. Тя ще изписва VIA PONTICA, както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите 3 езера и морско крайбрежие.
Успоредно с ремонта на Моста тече реконструкция на предмостовото пространство. Там е предвидено изграждането на няколко свързани площадки, които да се използват като атрактивен научно-образователен морски център на открито.
На Моста предстои да бъде довършен кея и да се монтира асансьорна платформа за достъп на хора с увреждания от горното ниво до пристана. Неизползваемата от години кула с витата стълба отново ще стане достъпна. Там ще бъдат монтирани далекогледи за наблюдение на красивия Бургаски залив.

С много воля и желание Община Бургас успя да осигури външно финансиране за ремонта на Моста, като убеди европейските партньори да го включат в проекта "Културно - историческо наследство на остров "Света Анастасия" и град Бургас - атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация". Проектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, Приоритетна ос 3 "Устойчиво развитие на туризма". Бюджетът му е 5 и половина милиона лева.


Виж коментарите (8)

Още по темата (18):
18.03.2014 Вандали потрошиха новия асансьор на Моста
14.03.2014 Ще предлагат сувенири с морска тематика на о."Света Анастасия", Моста и на "Богориди"
30.01.2014 Парадоксален казус с достъпа на хора с увреждания до обновения Мост
09.01.2014 Слагат инфрачервени прожектори на моста
21.10.2013 Отварят Моста до дни, но без пристана
17.10.2013 До края на седмицата ще отворят Моста за свободни посещения на граждани
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).