Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започва празникът на домашната наденица
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 14.01.2011Коментари (0)666
©
Община Несебър има удоволствието да покани своите граждани и гости на поредното празнично събитие от календара за 2011 година - на 14 януари, петък, ще се проведе първото издание на Празника на домашната наденица в с. Кошарица, съобщиха от пресцентъра на общината.

Събитието ще започне още в сутрешните часове, като на специални маси в центъра на селото ще бъдат изложени месни специалитети, приготвени по стари балкански рецепти. Водещ на кулинарния празник ще бъде обичаният народен певец Денислав Кехайов, който е и ръководител на Несебърската детска школа по изкуства. 

Кошарица не е избрана случайно за домакин на събитието. Освен че се намира на малък хълм, от който се разкрива живописна гледка към най-слънчевия бряг по българското Черноморие, хората тук са известни като големи ценители на месни специалитети и пазят изконни български рецепти.
Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията. В рамките на изминалата 2010 година се проведоха Празникът на хляба в с. Оризаре и Празникът на младото вино в село Гюльовца. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни модели за правене на туризъм, каквито развиват европейски държави като Италия, Испания, Франция и др. Всеизвестен факт е, че чужденците харесват особено много българската кухня. И това си има своето обяснение - нашата трапеза е отрупана с много зеленчуци, узрели под топли слънчеви лъчи, месни специалитети по стари балкански рецепти и не на последно място конкурентни цени.

Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона. Чрез такива събития Община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища. От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите - те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им. Община Несебър е готова да помага и с иновативни решения. Така например според зам.- кмета по "Култура, образование и международно сътрудничество" Ели Кирилова би било интересно да бъде създаден ресторант, спазващ християнските пости. 

Идеята на Община Несебър е да постави основите на кулинарния туризъм в региона, а с времето организацията на събитията от кулинарната карта да премине в ръцете на граждански организации. Така постепенно празниците да се превърнат в традиция за местните хора. 

След Празника на домашната наденица в село Кошарица ще последва и Празник на самардалата в Обзор, а специален гост ще бъде известният от телевизионния екран готвач Иван Звездев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: