Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започва изграждането на ново Инфекциозно отделение
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 23.03.2011Коментари (0)774
© Burgas24.bg
Бургаската болница започва изпълнението на проект за ново Инфекциозно отделение. След завършването му Инфекциозното отделение, което сега се намира зад Трета поликлиника, ще бъде настанено в нови, модерни помещения, оборудвани със съвременна апаратура. За целта ще се използват след ремонт бившите детски отделения, които са залепени до Стария корпус на болницата, в задната му част (до Кардио-център "Понтика").

Проектът се разработва от няколко години, но сега финансиране за първия му етап е осигурено по програма "Оперативно развитие" на ЕС. Чрез Министерството на здравеопазването вече са отпуснати 600 000 лева и всеки момент стартират обществените поръчки за осигуряване на фирми-изпълнители на ремонтните дейности. Съдействие за дофинансиране, ако такова се наложи, е обещано от страна на кмета на Община Бургас Димитър Николов. С него са координирани и етапите за изпълнение на новото отделение.

Сега Инфекциозно отделение се намира на 3 километра от основната сграда на болницата, в бараки, строени през 1940-а година. Сградата е много стара, неремонтирана досега, с изгнили дограми и течове. Заради отдалечеността й липсва добра координация с други болнични звена - рентген, ехограф, клинична лаборатория, микробиология, реанимация и др., което изключително много затруднява ежедневния лечебно-диагностичен процес и пречи еднакво както на лекари, така и на пациенти. Болничните помещения са в крайно лошо състояние и не отговарят на съвременните изисквания за нормална хигиена. Така например в диарийния сектор на 14 легла се падат само 2 тоалетни възела. Разходът на ел. енергия в тези помещения е силно завишен, предвид амортизираната дограма, липсата на изолация и начина на отопление в тях - електрически печки и радиатори.

Същевременно броят на хоспитализираните болни в отделението всяка година е между 1500 и 1600 души. Много от чуждестранните туристи с риск за здравето си отказват да бъдат хоспитализирани заради лошите санитарни условия.

С изпълнението на проекта старите помещения на детския корпус ще бъдат основно ремонтирани и изпълнени с материали, отговарящи на съвременните хигиенно-санитарни норми, с възможност за лесна и бърза дезинфекция.

Проектирани са нови вход-изход и връзки, като е осигурена задължителната достъпност за хора в неравностойно положение и евакуация. Планират се асансьори за връзка между отделните нива. Сградата е на три нива - сутерен, първи и втори етаж, като са предвидени обслужващи помещения за всеки един от тях. Край болничните легла ще се монтира шийна система, която ще носи всички пособия - поставка за монитор, лампа прегледна, поставка за инструменти. Над леглата ще се монтират болнични панели със звукова и светлинна сигнализация, нощно осветление, контакти. В стаите ще се монтират и бактерицидни лампи. Предвижда се обособяването и на стаи за интензивни грижи - с едно и две болнични легла и сестрински пост за наблюдение. Достъпът на хора с увреждания е един от приоритетите при реализацията на реконструкцията на сградата на МБАЛ-Бургас АД. За да е максимално улеснен този достъп се планират те да се настаняват на първия етаж, в две болнични стаи със собствени санитарни възли специално оборудвани за тях. Връзката със другите нива на сградата ще се осъществява посредством асансьор, позволяващ придвижването на легла и инвалидни колички.

След приключване строително - ремонтните дейности е предвиден етап на доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на закупеното ново болнично оборудване.

Чрез реализирането на проекта рязко ще се подобри лечебно-диагностичния процес за пациентите на инфекциозно отделение; ще се улесни и оптимизира връзката на Инфекциозно отделение с другите консултативно-диагностични звена и отделения на болницата, а персоналът ще работи в прекрасни условия. Новите помещения ще спестят около 30% от сметките за ел.енергия, тъй като ще бъдат с добра изолация и дограма.

 

 

 

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТДЕЛЕНИЕТО:

 

 

В Инфекциозно отделение на МБАЛ- Бургас се лекуват пациенти с карантинно-инфекциозни заболявания и техните усложнения, групирани в следните четири групи:

- чревни инфекциозни заболявания: коремен тиф, холера, вирусен хепатит, бруцелоза, детски паралич и др.

- капкови инфекциозни заболявания: парагрип, морбили, рубеола, скарлатина, менингити и енцефалити, дифтерия и др.

- трансмисивни инфекции: марсилска треска, лаймска болест, малария и др.

- покривни инфекции: тетанус, антракс и др.

Бургаска област е доказано ендемична за марсилска и хеморогична трески.

Вече не са рядкост и заболелите от нетипични за страната инфекциозни заболявания, лекувани в отделението - Q треска,хейвърхилска треска, антракс, бруцелоза, менингококова инфекция, паротитен орхит, менингит и панкреатит, вирусен менингоенцефалит, фелиноза и др.

Населението на Бургаска област се увеличава десетократно през летния сезон, точно когато рискът от заболеваемост от инфекциозни болести е най-голям. Протичането на повечето от инфекциозните болести е затегнато, придружено от висока температура, с чести усложнения, което налага нуждата от по-добри условия за интензивни грижи и лечение.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: