Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започна изграждането на бункерa за новия линеен ускорител на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:00 / 09.04.2013Коментари (0)3090
Започна изграждане на сградата - бункер, в която ще бъде настанен новият линеен ускорител на Бургас. Официален старт на строителството дадоха кметът Димитър Николов и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

Бункерът ще бъде полуподземна стоманобетонова пристройка, свързана със съществуващата сграда на отделението по лъчелечение на Комплексен онкологичен център - Бургас. За осигуряване на защита от йонизиращи лъчения е предвидено изпълнение на стени с дебелина от 1.30 до 2.30 м. Сградата е с площ 486 квадратни метра и в нея ще бъдат обособени следните функционални помещения:

- Процедурно помещение за разполагане на мултимодален линеен ускорител с мощност до 18 мегаелектронволта, дозиметрична апаратура и система за планиране с коридор за преход към процедурното помещение;
- Командно помещение;
- Работен кабинет и мулажна лаборатория, които ще се използват за разполагане на дозиметричната апаратура и системата за планиране на лъчелечението;
- Консултативен лекарски кабинет и чакалня за пациенти, предназначени за извършване на консултативни дейности;
- Съблекални - 2 броя, санитарни възли - 2 броя, от които единият ще е предназначен за хора с увреждания;
- Складово и техническо помещение, в което ще бъде разположен UPS захранващо устройство, подсигуряващо работата на апарата в случай на прекъсване на електричеството;
- Вентилационно помещение и шахта за директен външен достъп за вертикално транспортиране на медицински контейнер и на апаратура.

Дейностите по благоустрояване и паркоустрояване, които не са допустими по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, ще бъдат изпълнени със собствени средства на Община Бургас в размер на 125 000 лв.

"С построяването на бункера и доставката на линейния ускорител затваряме целия цикъл от високотехнологични услуги, които предоставя бургаския онкодиспансер. Вече му набавихме апарати за повърхностна и полудълбока терапия - липсваше само ускорителят като най-модерен уред, който унищожава в дълбочина раковите клетки", заяви кметът Димитър Николов.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова похвали Община Бургас за нейната политика, която нарече визионерска, и припомни, че по тази оперативна програма в цялата страна са финансирани проекти в областта на здравеопазването на стойност 280 млн. лв.

Парите за бункера и линейния ускорител се спечелени по проекта "РЕКОНСТРУКЦИЯ И ОБОРУДВАНЕ НА КОМПЛЕКСЕН ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР - БУРГАС", Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 "Подкрепа за реконструкция/обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации"; Операция 1.1: "Социална инфраструктура"; Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие".

Вече има избран доставчик и модел на бургаския линеен ускорител. Той е от шведската марка ELEKTA. Общата стойност на проекта е 6.5 милиона лева. Предстои обучение на екипа, който ще обслужва новата техника. Той е съставен от инженер, физици, лекари и лаборанти. Очаква се новият линеен ускорител да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.

На днешната първа копка присъстваха още зам.-кметовете д-р Лорис Мануелян, Атанаска Николова и Красимир Стойчев, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, управителят на онкодиспансера д-р Радостин Дичев, директорите на МБАЛ и РЗИ - докторите Георги Матев и Георги Паздеров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: