Заличаване регистрацията на ПХЦ "Света Троица" е поискала Митрополията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:01 / 26.11.2009
920
Да бъде заличена по служебен път регистрацията на Православен християнски център /ПХЦ/ "Света Троица" с управител Веселин Димитров е поискала Сливенска митрополия от Бургаска окръжна прокуратура. Това е станало заради констатирани нередности в дейността на сдружението и установени противоречия с Устава на БПЦ и Закона за вероизповеданията.

За тези свои действия Митрополията уведомява община Бургас, след решение на Епархийския съвет проведен през октомври. Повод за заседанието на съвета, ръководен от Негово Високопреосвещенство Митрополит Иоаникий, е образуваната преписка във връзка със „социалната кухня" разположена в двора на храм „Света Троица" в Бургас.

Скандалът избухна през септември, когато стана ясно, че „кухнята за бедни" на ПХЦ „Св.Троица" е незаконна и подлежи на събаряне. Това е установено и от Епархийския съвет, в протокола на който пише, че сградата е построена без съответните строителни книжа, разположена е върху терен представляващ публична общинска собственост и е без права за ползване като кухня за социално слаби граждани. Има и писмо от РИОКОЗ Бургас ,че дейността е в нарушения на нормативни изисквания за хранене.

Иконом Веселин Димитров е представил документи с невярно съдържание за да получи строително разрешение за изместване на съществуващото електромерно табло от фасадата на църквата, пише още в протокола. Със заповед от 26 септември на главния архитект на Бургас строителното разрешение е оттеглено.

Сливенският епархийски съвет подкрепя становището на общината за спиране дейността на „кухнята" и премахването на сградата. В писмо до администрацията на Бургас от Митрополията напомнят, че от август 2004 година иконом Веселин Димитров е освободен от клира на Сливенската епархия и действията му не ангажират духовната институция. От същата година е и искането за служебно заличаване на регистрирания от него център.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
07.10.2009 Прокуратурата: Отец Василий Симеонов не е нарушил закона
16.09.2009 Общината: Кухнята до храма „Св. Троица” е незаконна, БЧК поема бедните от
нея
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).