Зачестили са случаите на морбили в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:56 / 28.12.2009
565
Има завишена заболеваемост от морбили в Бургас, но тя не се наблюдава отсега. Зачестилите случаи са от няколко месеца насам. Причината са пропуски във ваксинацията на цели групи от хора, предимно от малцинствата. Заболеваемостта е завишена, но няма обявена епидемия, тъй като епидемиите се констатират и обявяват от РИОКОЗ-Бургас, а не от болницата. РИКОЗ-Бургас е уведомена за всеки случай на морбили, лекуван в болницата.

Морбили (дребна шарка) рядко налага хоспитализиране, освен в случаите на усложнения. Най-честите усложнения са пневмонии, менингити, нерядко се стига и до менингоенцефалити. Именно тези усложнения се лекуват в болницата, уточниха от ръководството й.

Пациентите са предимно от малцинствените групи, наблюдават се цели райони с повишена заболеваемост - Айтос, Карнобат, кварталите с предимно ромско население в Бургас като „Победа", „Меден рудник", Горно Езерово. Болестта е силно заразна, като боледуват предимно деца и юноши, но могат да бъдат засегнати и други неимунизирани хора. Вирусната инфекция засяга предимно дихателната система.

Към момента в бургаската болница са регистрирани 28 случая на усложнения след морбили, като при един от тях изходът е бил летален. Починало е 8-годишно дете, което е развило тежка пневмония. Детето също е от малцинствен произход, родом от Айтос. Било е настанено в социален дом.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).