Явор Недев: Недходими са по-строги наказания за бракониерите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:21 / 26.04.2010
1209
Необходими са по-строги наказания за бракониерите, каза пред журналисти в Бургас директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев. Недев посочи, че това е неговото настояване и на министъра на земеделието Мирослав Найденов. По думите му в момента група депутати готвят да внесат такова предложение за завишаване на санкциите.

Само снощи в няколко водоема в Бургаско бяха конфискувани над 30 километра бракониерски мрежи и 250 килограма толстолоб и таранка. На въпрос на журналисти браконирите ли са станали по-активни напоследък или от ИАРА по-често правят проверки и може ли да направи статистика на заловеното през последните месеца бракониери Явор Недев, каза че през трите месеца, в които е директор заловените бракониери са толкова, колкото през последните две години. „Не знам доколко мога да вярвам на предишната статистика, но моята статистика е тук и вие я виждате.

През нощта си говорих с бракониери, които заловихме и те са много неприятно изненадани, че има контролен орган, който се занимава с тях и се опитаха да ме убедят, че това не е наша работа. Аз съм на обратното мнение", каза Недев. Той каза, че санкциите за момента са ниски и за това ще искат тяхното повишаване. „Бракониерите са изключително нагли крадци. От 3 до 8 години е моето лично предложение , както е в Средиземноморските държави и конфискация на лодката, мрежите, транспортното средство.Не зная дали ми вярвате, но те идват с хладилни камиони", каза Недев. В момента глобите са смешни от 50 до 200 лева.

„Те си калкулират глобата в печалбата. Това сме го хванали на един път. А в България има 27 териториални звена на ИАРА и бракониери има навсякъде. Оптимистичната новина е че ние няма да се откажем. Аз съм поел поста с два ангажимента: Оперативна програма " Рибарство" да бъде усвоена над 90 % и другия ми ангажимент е да изкореня бракониерите от България", каза Недев. На брега на Мандренското езеро директорът на ИАРА изгори над 30 километра бракониерски рибарски мрежи.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).