Яйцата няма да поскъпват за Великден

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:27 / 13.04.2009
699
"В тази криза, пазарната битка е буквално за всеки клиент. А клиенти не се печелят като вдигаш цената. Затова едва ли може да се чака яйцата да поскъпнат за празника". Така коментират търговци на един от най-големите пазари в Бургас - в центъра на града.

В момента в зависимост от размера им яйцата се продават средно от 22 до 24 стотинки за брой. За сравнение миналата година седмица преди Великден цените се движеха долу-горе в същите рамки и се продаваха от 21 до 25 стотинки за брой.

Още миналия месец пък търговци на агнешко месо смъкнаха цената с левче. По този начин в момента най-евтиното агнешко вече струва 9 лева килото, а по-скъпите разфасовки в търговската мрежа гонят 14 лева килограма. На пазара се продава както родна стока, така и вносна - предимно от Румъния и Нова Зеландия.

Крехкото агнешко е немислимо на празничната трапеза без пресни зеленчуци и сочни салати. 50 стотинки за връзката се продава лукът, а 80 - чесънът. Репичките се движат в ценовите граници от 0,80 до 1,00 лев за връзката. Най-голям е маржът в цените на доматите - най-евтините са 2,40 лева, а най-скъпите - 4,50 лева за килограм. Краставиците са значително по-евтини - 2,20-2,60 лева килото.

3 лева за килограм се продават бананите. Ягодите са поевтинели и в момента вече са 6 лева килото спрямо досегашните 8-10 лева за килограм. Цените на боите също са разнообразни. Най-евтините струват 50 стотинки. Най-скъпите обаче гонят 3 лева. Те са желатинови и вървят в комплект със седефен блясък за допълнително украсяване. За ритуалното боядисване на яйцата се търсят най-вече тези с бели черупки, защото върху тях боите изпъкват най-добре, обясняват домакини.

Основното правило при покупката на яйцата е те да са чисти и без пукнатини, и най-важното - съхранявани в хладилник. Специалисти предупреждават да внимаваме за датата отпечатана върху кутията. Това е последната дата, на която яйцата могат да се продават. Боядисват се само яйца без пукнатини.

"Никога не оставяйте яйцата на слънце. Дръжте ги на сянка. Общото време, което яйцата могат да прекарат извън хладилника преди ядене е не повече от два часа", обясняват експерти.

Приготвянето на козунак изисква много време и търпение и най-вече майсторлък, за да не отидат старанията напразно. От значение е всеки, дори и дребен детайл, а всеки процес - от месенето до изпичането има строга технология. В забързаното ежедневие не малко домакини вече се насочват към готовото производство. Пазарът изобилства от различни вкусотии - с портокалови кори, шоколад, смокини. Цените също са разнообразни. Високите са от порядъка - 15-18 лева. Става дума най-вече за вносни великденски козунаци.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).