Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Взеха мерки за ограничаване на разпространението на "син език" в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 16:08 / 19.08.2014Коментари (0)971
© Burgas24.bg
Заседание на епизодичната комисия свика днес областният управител Павел Маринов, за да бъде изяснена заплахата от заболяването "син език" по дребните преживни животни и взети мерки за предотвратяването на разпространението й в областта, предаде репортер на Burgas24.bg. Оказва се, че вече са умрели 309 животни, сред които една коза и едно говедо. Регистрирани са 19 случаи на заболяване - едно в община Сунгурларе, 4 в Средец, 1 в Созопол, 1 в Руен, 7 в Царево и 5 в Малко Търново.

От 85 населени места от всички общини в областта са взети 1000 кръвни проби от животни, които са изпратени в лаборатория в Централния институт в София. Резултатите се очакват да бъдат ясни всеки момент. Първите огнища на болестта са регистрирани в общините Малко Търново, Царево и Средец, като най-пострадалата е община Руен.

"Заболяването не е опасно за хората. Клиниката му се проявява само сред преживните животни", изясни д-р Пачев -директор на БАБХ В Бургас.

Според д-р Пачев болестта идва от Гърция. Единствените потвърдени случаи обаче са основно в Северозападната половина на страната. Той допълни, че двата екарисажа, които обслужват всички населени места у нас, не смогват да обработват мъртвите животни. Предвижда се в труднодостъпните населени места да бъдат изградени трупни ями, но само при крайна нужда.

Областният управител издаде заповед, в която се разпорежда да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта "син език" на територията на Бургаска област, съгласно "Практическо ръководство за борба с болестта "Син език" по преживните животни", одобрено като Приложение към Заповед № РД 11-754/20.07.2009 г. на НВМС.

Съгласно заповедта - се забранява придвижване на възприемчиви към болестта "син език" преживни животни. Забранява се пашата на всички възприемчиви преживни животни, в часовете с активен летеж на куликоиди от 19.00 часа до 08.00 часа. Забранява се провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на областта.

Кметовете и кметските наместници на населените места в областта трябва да извършат преброяване и регистрация на едрите и дребните преживни животни и да предоставят списъците на официалните ветеринарни лекари за съответната община. При получаване на сигнал за съмнение за болестта син език да се извършват клинични прегледи на преживните животни.

Задължават се компетентните органи да извършат дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта и местата за водопои в селищата, разположени в радиус от 20 км от заразените животновъдни обекти.

Необходимо е да се уведомяват своевременно собствениците на пчелини преди извършване на дезинсекционни дейности с цел предпазване на пчелите от отравяне с препарати, използвани за дезинсекция. Собствениците на животновъдни обекти на територията на областта да извършват периодична обработка на животните с препарати с инсектицидно и/или репелентно действие. Служителите на МВР да оказват съдействие на официалните ветеринарни лекари при контрола на движението на животни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: