Възобновиха делото срещу Митьо Очите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:43 / 20.12.2010
883
Върховният касационен съд възобнови делото за пране на пари срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите, предаде репортер на Burgas24.bg. Делото ще се гледа от друг състав на Бургаския окръжен съдднес -на 20 декември.

Върховните магистрати не уважиха искането на главния прокурор за
отмяна на споразумението, което наркобосът сключи на 22 април с прокуратурата в Бургас и така получи присъда под минимума, предвиден в закона.

През пролеттта Митьо Очите се призна за виновен, че е придобил средства от престъпна дейност и така получи присъда под минимално
предвидената в Наказателния кодекс.

Присъдата му беше 4 години и 10 месеца затвор. Той има общо три споразумения с прокуратурата. Последното споразумение обаче
бе атакувано от главния прокурор Борис Велчев, който настоя то да се отмени. Според него има заниженост на наложеното наказание и неадекватност с извършеното престъпление.

Заседанието по този казус на Върховният касационен беше на 1 октомври. В решението си ВАС заявява, че наказанието е съобразено със закона и няма нарушения.

В същото време обаче върховните съдии намериха, че е нарушен Наказателно-процесуалния кодекс. На втора инстанция съдът е трябвало да групира всички престъпления на Димитър Желязков и да наложи едно общо наказание за тях. Заради липсата на една 11-месечна присъда на Хасковския окръжен съд ВКС връща делото за
ново разглеждане. Това обаче липсва в искането на главния прокурор, съдът сам е открил нарушението.

Точно заради това съдия Блага Иванова е подписала решението с особено мнение. Според нея ВКС е трябвало да се произнесе само по това, което се съдържа в искането на главния прокурор Борис Велчев.

Освен Димитър Желязков -Очите, за виновни в пране на пари се признаха още майка му Станка, както и жената, с която той живее на семейни начала - Антигона. Признания за същото престъпление е направил и вуйчо му Иван.

Тримата са осъдени условно на 1 година и 6 месеца с три години изпитателен срок. От НАП вече подготвяха търг за продажба на имотите на Очите и семейството му, като само се очакваше решението на съда. Междувременно от Комисията "Кушлев" запорираха имущество на обща стойност 2 358 000 лева.


Виж коментарите (1)

Още по темата (38):
28.10.2022 Започва делото срещу Митьо Очите
20.07.2022 Делото срещу Митьо Очите остава в столицата
10.03.2022 Дъщерята на Митьо Очите спъна делото срещу него, претърпяла е операция
21.11.2013 НАП-Бургас прави нова оценка на вилата на Митьо Очите
19.01.2013 Последният от бригадата на Митьо Очите се самоуби
02.11.2012 Пускат за продажба в интернет имоти и вещи на Митьо Очите
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).